Helyi közélet

2010.07.06. 16:25

ÁRVÍZ - Budapesten tájékoztatták a katasztrófasújtotta települések polgármestereit

<p>A vihar- és árvízkárokkal sújtott települések polgármestereinek, jegyzőinek, illetve a közigazgatási hivatalok vezetőinek tartottak tájékoztatót Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon kedd délután.</p>

Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója a települések vezetőit arról tájékoztatta, hogy a Belügyminisztérium hogyan, milyen feltételek mellett kíván segítséget nyújtani a májusi és júniusi rendkívüli időjárás károsultjainak. Felhívta a figyelmet, hogy a kormányzati támogatás kizárólag az elemi lakhatási feltételek elősegítésére irányul, így például a garázsok, műhelyek, üzletek és gazdasági épületek helyreállítására vagy az ingóságok pótlására nem vonatkozik.

A kormányzati döntéssel biztosított költségvetési forrás átlagos mértéke alapján a belügyminiszter dönt majd a települési keretösszegekről. Amennyiben a keretet a helyreállításkor átlépik, azt a tulajdonosoknak, vagy - ha vállalják - az önkormányzatoknak kell pótolniuk.

A polgármestereknek kell tájékoztatniuk a lakosságot

A tájékoztatón felhívták a polgármesterek figyelmét, hogy a kormányhatározat kihirdetése után soron kívül tájékoztassák a megsemmisült ingatlanok tulajdonosait az állami segítségnyújtás igénylésének feltételeiről. A jegyzők feladata lesz a polgármester és a károsult között kötendő támogatási megállapodás elkészítése, ehhez a kormány megállapodási mintát biztosít.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a károsultaknak maguknak kell majd gondoskodni a kivitelezésről, mindezt szoros elszámolási kötelezettség mellett. A bontás költsége a tulajdonost terheli, de az önkormányzatok közmunkaprogram szervezésével támogathatják ezt, mint ahogy a fel nem használható építési törmelék elszállítását vagy annak költségeit is átvállalhatják. A megítélt támogatás felhasználásáról számlákkal, szerződésekkel kell elszámolnia a tulajdonosnak az önkormányzat felé, a károsult, illetve rokonai, ismerősei munkáját nem lehet elszámolni.

Tételes elszámoltást várnak

Szittáné Bilanics Erzsébet, a Belügyminisztérium főosztályvezetője a meghívottak figyelmét a határidők betartására hívta fel. Mint mondta: az önkormányzatnak a kormányhatározat közzétételétől számított öt munkanapon belül fotókat kell mellékelni az előlegkérelemhez. A károsultnak október 31-ig számlákkal kell elszámolnia az önkormányzatnak a támogatás felhasználásáról, az önkormányzatoknak ezt november 15-éig kell ellenőrizni. A jegyzőknek november 30-ig a Belügyminisztérium adatlapján, tételesen kell majd elszámolni a központi támogatásról a Magyar Államkincstár felé.

- Független Hírügynökség -


<hr />]]>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában