Helyi közélet

2010.07.29. 18:51

Párizs a lüktető város

<p>PÁRIZS. Csupa nagybetű. Életében legalább egyszer mindenkinek el kell utaznia Párizsba!</p>

Csodálatos város, nem hiába özönlenek oda a világ minden tájáról az emberek.

Rendkívül változatos hangulatában, építészetében, időjárásában és még sorolhatnám, hogy mi mindenben. Egy biztos, akárhol áll az ember, mindig látja fő jelképét, az Eiffel-tornyot. Valamikor ez volt a világ legmagasabb tornya, manapság már törpének tűnik a rekordokat hajhászó arab milliárdosok tornyai mögött. Mégis: számomra ez a torony...

Szembetűnő a szegénység és a gazdagság hirtelen változása. Lemegyünk a Gare du Nord-nál a metróba, ahol újságpapírokon alvó klosárok sokasága fekszik a koszban. Utazunk egy pár megállót és feljövünk a régi Diadalívnél, ahol kezdődik a leghíresebb utca a Champs Elysées. Ott aztán a csillogás, a gazdaság sugárzik mindenhonnan.

Híresebbnél híresebb múzeumokban tölthetjük az időnket, ezekre több hét sem lenne elég. Gondoljunk csak a Louvre-ra. Mi mindent láthatunk, csak ott:

Mona Lisa, Milói Vénusz, Egyiptomi kiállítás és sorolhatnám. No és ott a régi pályaudvarból átalakított Orsay múzeum, Van Gogh híres önarcképével! Vagy éppen Auguste Rodin befejezetlennek tűnő, gyönyörű szobrai a cipész mester kastélyában. És akkor még Picassót nem is említettük.

De ha valaki nagy zenerajongó, elmehet a Pere-Lachaise temetőbe, Jim Morrison sírját megnézni, s miközben bóklászik, további híres emberek nyughelyével is találkozhat.

Apropó: zene. A híres párizsi metróban sok tehetséges zenész, szórakoztatja az arra járókat, akik közül néhányan megállnak és beszállnak egy örömzenére.

A szajnai hajókázást is ki kell próbálni. Egy pár euróért tulajdonképpen végignézhetjük Párizst, oda-vissza. A nevezetességeket és a folyóparton ücsörgő fiatalokat, a japán turista lányokat.

A fagylaltot szeretők ne hagyják ki a Notre Dame mögötti szigeten, Lajos szigetén található Berthillon-fagyit! Szerintem ez a fagyik királya.

Párizshoz hozzátartozik a bolhapiac, amit a Porte de Clignancourt-nál találunk. Itt mindent meg lehet vásárolni, csak egyre kell figyelni: ha afrikaival találkozunk, alkudozzunk, mert különben megsértődik.

Mindenkit csak buzdítani tudok: útra fel!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában