Helyi közélet

2010.07.08. 14:02

Nézőpont: Hol a határ?

<p><em>Pótlékot fogok kérni a csúnya írások olvasásáért, mondja kolléganőm, miközben egy nehezen olvasható levélen próbálja átrágni magát.</em>&#160;<strong>Hajdu Marann jegyzete</strong></p>

Persze, mindenki mosolyog rajta, és nem is sejtik, épp azon gondolkodom, mit is gondolok a háziorvosok munkájának finanszírozása körül kialakult vitáról. Valahogy rímel a kettő, nekem. Miről is van szó? A háziorvosok egy része pluszpénzt kér bizonyos munkákért – ha nem kapnak, nem végzik el – mint például a kötelező védőoltások beadásáért, a terhesgondozásért vagy a halottkémlelésért, mondván, ez nincs azon a listán, ami alapján fizetnek nekik. Az ÁNTSZ, az egészségbiztosító viszont úgy látja, hogy igaz, nincsenek tételesen felsorolva, de beleértik ezeket a feladatokat is, így bírságot helyeznek kilátásba a renitenseknek.

Kinek van igaza? Mi elvicceljük, hogy nehéz elolvasni egy girbegurba kézírást. A pedagógus kérhetne-e pótlékot érte? Vagy a kereskedő, a fodrász, mert bármikor beléphet hozzá egy goromba vendég, vevő? Nem orvosi (rutin)feladat-e egy injekciót beadni, a halál beálltát megállapítani? Írásba kell-e ezt fektetni? De ugyanakkor: el kell-e végezni olyan munkát, amiért nem kapunk plusz juttatást? Szabotázsnak számít-e, ha ingyenmunkát utasítunk el? Hol a határ?

- Hajdu Mariann -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában