Helyi közélet

2010.07.15. 07:35

"Nem a kórház döntésétől függ"

<p>Miskolc - Miskolcon nem indokolt és nem is hozható létre új őssejt-transzplantációs központ – szögezi le a szerkesztőségünkhöz (is) eljuttatott levél. Némileg válaszképp a "<a href="http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/mar-szetvertek-a-boxokat-a-misek-ben/cn/news-20100706-07165151" target="_blank">Már szétverték a boxokat a MISEK-ben</a>" című cikkünkre.</p>

A Misek Nonprofit Kft. Főorvosi Kara (két fő tartózkodásával elfogadott) közleményt juttatott el a médiához, többek között szerkesztőségünkhöz is. Ebben aggodalmunkat fejezik ki a Megyei Kórház főigazgatója, a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Szent Ferenc Szakkórház igazgatója által július 5-én tartott sajtótájékoztatón elhangzottak és az ott kiosztott „Sajtóanyagban” leírtak miatt, amelyek, úgy vélik, a megyében működő kórházak közötti együttműködés ellen ható törekvések jelentek meg.

Igazoló válasz

Egyúttal csatolták a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium elnöke, Prof. Dr. Losonczy Hajna véleményét. „...a miskolci kórházban létesítendő felnőtt csontvelő-transzplantációs részleg kialakítása nem a kórház döntésétől függ. A múltban is a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium és a Felnőtt Csontvelő Transzplantációs Bizottság tett javaslatot arra, hogy az országban mely hematológiai centrumban alakítsanak ki Felnőtt őssejt-transzplantációs központot. ... A közelmúltban az a döntés született, hogy Miskolcon nem indokolt, és ezért nem is hozható létre egy új őssejt-transzplantációs központ. Ismét megerősítem, hogy a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórházban folyó modern kezelések csak megfelelő számú steril kórterem birtokában végezhetők el, ezért a meglévő és őssejt-transzplantációra amúgy sem használható 2 transzplantációs blokk helyett a szakmai kollégium örömmel üdvözli az 5 steril kórterem kialakítását, amely ha kész lesz, nagyban hozzájárul az apláziás betegek sikeres kezeléséhez” – írja.

Nyitott kérdések

Az említett boxok elbontásával lapunk visszatérően foglalkozott (legutóbb az ominózus július 5-i sajtótájékoztató alapján, „Már szétverték a boxokat”. Az abban foglaltak egy részét tisztázza a szakmai kollégium elnökének levele. Az azonban továbbra is nyitott kérdés: ha annak idején nem rendelkezett a Semmelweis Kórház a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium és a Felnőtt Csontvelő Transzplantációs Bizottság javaslatával, miért hozták létre több 10 millió forint címzett támogatásból a két boxot, amelyeket 8 év kihasználatlanság után most szét kellett verni, s át kell alakítani ahhoz, hogy egy másik orvosi kezelésre használni tudják? Pontosan mennyi (köz)pénzbe került, hogy a (nyilván jó szándékú) remény előrébb járt, mint a lehetőség, illetve, hogy ezért valakinek vállalnia kell-e a felelősséget?

ÉM-SZK


Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában