Helyi közélet

2010.07.23. 09:07

Megszenvedték a szőlők a peronoszpóra és a lisztharmat támadásait Tokaj-Hegyalján

<p>Előreláthatólag harminc százalékos terméskieséssel számolhatnak a Tokaji Borvidéken termelő gazdák és vállalkozások. Ez azt jelenti, hogy az átlagos 300-350 ezer mázsa szőlő helyett csak 250-270 ezer mázsa termést takaríthatnak be ősszel a termelők. Arra azonban még jó az esély, hogy az aszútermés kiváló legyen.</p>

A növénybetegségek elleni védekezést jelentősen hátráltatta az elmúlt hónapok szélsőséges, esős időjárása. Az átázott talajon, a vízmosások miatt tönkrement utakon ugyanis a termelők meg sem tudták közelíteni szőlőterületeiket, így a szükséges növényvédelmet sem tudták elvégezni időben - közölte a Független Hírügynökséggel Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Mint hozzátette: míg korábban a peronoszpóra hatalmasodott el a borvidéken, most az időjárása lisztharmat elterjedésének kedvez. Az aszúképződésre azonban jó az esély. Ha az időjáráskedvez a borvidék leghíresebb italának alapanyagául szolgáló aszúszemek kialakulásának, akkor akár egy kiváló aszús év is lehet az idei - jelentette ki a hegyközségi tanács elnöke. Marcinkó Ferenc azt is elmondta: nagy szükség is lenne az aszú utánpótlására, ugyanis a borvidéken kezdenek kifogyni a cégek és termelők készleteikből.

- Független Hírügynökség -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában