Helyi közélet

2010.07.09. 17:46

Kormánydöntések az árvíz utáni újjáépítések érdekében

<p>3 milliárd 170 millió forintot azonnali támogatást biztosít a kormány az árvíz miatt megsemmisült vagy helyreállíthatatlanul károsult 317 magánlakóházban élő elemei lakhatási feltételeinek megteremtésére – áll a mai napon megjelent kormányhatározatban. A támogatás az önkormányzatokon keresztül jut el a károsultakhoz.</p>

Az árvízi védekezés költségeiről és a felmerült károk enyhítéséről szóló kormányhatározat meghatározza a károsultak, az önkormányzatok, valamint az állami szervek támogatásának rendszerét és feltételeit.

Lakóházépítés támogatása

A kormány összesen 3 milliárd 170 millió forint összegben támogatja a megsemmisült, vagy helyreállíthatatlanul károsodott magánlakásokban élőket. Az összeg 50% -át a kormány előlegként biztosítja.  A támogatási keretösszeg felosztása a belügyminiszter hatásköre. A pénzügyi segítséget a helyi önkormányzatok igényelhetik a májusi és júniusi kihirdetett veszélyhelyzet időszakában megsemmisült, vagy helyreállíthatatlanná vált magánházak tulajdonosai elemi lakhatási feltételeinek elősegítésére.

A magánszemélyek támogatásának feltétele, hogy a károsult magánház, lakás céljára létesített, életvitelszerűen lakott ingatlan legyen. A támogatás vonatkozhat azonban a nem lakás céljára szolgáló lakóingatlanokra is, ha az igazoltan életvitelszerűen lakott volt. A feltétel alól mentesülhet az a tulajdonos, aki az árvíz idején átmeneti ok (pl. tartós kórházi kezelés vagy utógondozás) miatt nem lakta életvitelszerűen a lakóházát.

A határozat kimondja, hogy az ingatlannak rendelkeznie kell építési engedéllyel, vagy fennmaradási engedéllyel, továbbá, hogy egy tulajdonos számára csak egy ingatlannal kapcsolatban nyújtható támogatás.

A tulajdonosnak nyilatkozatot kell tennie arról, hogy az ingatlanra volt-e biztosítása a kárkeletkezésének időpontjában és vállalnia kell, hogy értesíti az önkormányzatot, ha megtörtént a biztosítási kártérítés folyósítása.

A településekre eső támogatási összegről a helyi önkormányzat értesítést kap a Belügyminisztériumtól, majd a képviselő-testület rászorultság alapján dönt a magánszemélyek támogatásának összegéről és módjáról. A belügyminiszter rendeletmintával és szerződésmintával segíti az önkormányzatokat. A kormány felkéri a polgármestereket a károsultak teljes körű tájékoztatására, különösen az adományok felhasználásáról a teljes átláthatóság biztosításával. A kormány javasolja, hogy az adományok elosztása során az önkormányzatok részesítsék előnyben a fedél nélkül maradtak otthonhoz juttatását.

Az önkormányzat soron kívül köteles intézkedni arról, hogy a támogatás haladéktalanul eljusson a károsultakhoz. A támogatási összeg megállapítása után az önkormányzat köti a megállapodást a károsultakkal, akik szintén haladéktalanul kötelesek felhasználni az összeget lakásvásárláshoz vagy építéshez (pl. építőanyag, építési szolgáltatás vásárlásához).

A támogatás kifizetése nem történhet készpénzben, hanem az önkormányzat közvetlen fizeti ki az építőanyagot, az építési szolgáltatást, a lakóingatlan vásárlást. A megállapodásban ki kell kötni a visszafizetési kötelezettséget. Tehát, ha a károsult a céltól eltérő módon használja fel a támogatást, akkor köteles azt visszafizetni. A még felhasználható építési anyagokat a károsult tárolhatja és az ingatlana újjáépítésére hasznosíthatja.

Az állami támogatás felhasználásának jogszerűségét a Magyar Államkincstár ellenőrzi, de más erre jogosult állami szervek (Belügyminisztérium, katasztrófavédelmi szervek) is ellenőrizhetik.

Az újjáépítés folyamatát több módon segíti a kormány.  A belügyminisztérium építésvezetőt és műszaki ellenőrt küld a legjobban károsult területekre. Típustervek alkalmazására is lehetőség nyílik a megsemmisült lakóházak újjáépítése során a VÁTI által működtetett Dokumentációs Központ adattárából, illetve a Kós Károly Egyesülés ingyenes felajánlásából. Emellett kihelyezett építési hatóságok segítik a munkálatokat. A kormány törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a helyreállítás és újjáépítés illetékmentes legyen.

A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködését és kéri a helyreállításokban, hogy elsősorban az érintett térségekben működő építőipari termelők, kereskedők, kivitelezők, vállalkozások közvetítésével segítsék a munkálatok gördülékeny végrehajtását.

Közmunkaprogramok

A megsemmisült lakóingatlanok bontása a károsultakat terheli, de ehhez az önkormányzatok közmunkaprogram szervezésével segítséget nyújthatnak. Emellett a kormány felkérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy tegyen javaslatot az állami közmunkaprogram módosítására oly módon, hogy abba munkáltatóként helyi vállalkozókat is be lehessen vonni.

Állami szervek támogatása

Az állami szervek (pl. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Önkormányzati Tűzoltóságok, Rendőrség) védekezési költségei több mint 14 milliárd forintot tesznek ki. Annak érdekében, hogy a szervezetek működőképessége ne kerüljön veszélybe, ezt az összeget a kormány teljes mértékben visszapótolja számukra a költségvetésből. A kormányhatározat leszögezi, hogy ennek 60% -át előlegként megkapják a szervezetek.

Önkormányzatok támogatása

A veszélyhelyzet kihirdetésében érintetett települések önkormányzatai részére már közel 2,5 milliárd forintot kiutalt a kormány az eddig megállapított 4,2 milliárd forintból. Ezen felül a kormány hozzájárul a többi megye és a főváros védekezési költségeihez is, a 885 millió forintos káruk 70%-át megtéríti.

Közintézmények helyreállítása, agrárkárenyhítés

A kormány a települések működőképessége érdekében külön programot indít a károsult közintézmények helyreállítására. A kormány július 29-ig ellenőrzi a települések kárigényé, ezt követően dönt arról, hogy mekkora összeget biztosít a program végrehajtására. A vidékfejlesztési miniszter feladata továbbá a mezőgazdaságban és a vízvédművekben keletkezett károk pontos felmérése és ellenőrzése, és július 15-ig kormány-előterjesztés benyújtása a károk enyhítésére vonatkozóan. Felülvizsgálják az árvízi védekezés során kiépített önkormányzati ideiglenes védművek átmeneti vagy tartós fenntartásának lehetőségét és módját is.

Cél: európai uniós források lehívása

A kormány további forrásokat keres a helyreállításhoz, ezért július 17-ig elkészíti támogatás igényét az Európai Unió Szolidaritási Alap felé. Ezentúl a kormány fel kívánja gyorsítani a helyreállításra esetlegesen felhasználható európai uniós források felhasználását.

Építési engedélyeztetés felülvizsgálata

A kormány felülvizsgálja az építési engedélyezési eljárást, valamint felkéri a polgármestereket, hogy - a belügyminiszter kontrollja alatt - vizsgálják felül a településrendezési terveiket annak érdekében, hogy veszélyeztetett területeken a jövőben építkezés ne történhessen. A helyi önkormányzatok ehhez segítséget nyújthatnak telekcsere biztosításával is.

Zajlik még az állami utakban, hidakban, kompokban és az önkormányzati utakban, hidakban keletkezett károk felmérése. Továbbá az év végéig - a mostani árvíz tapasztalatai alapján - a Vásárhelyi Terv felülvizsgálata is megtörténik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában