Helyi közélet

2010.07.28. 12:03

Koldusokra nincs miskolci rendelet

<p>Miskolc - Ahol van rendelet ott is nehéz betartatni, de legalább van mire hivatkozni...</p>

Kaposvár, Szeged, Pécs – ezek azok a városok, ahol van koldusrendelet, azaz, megtiltották a koldulást. Miskolcon nincs, de van, illetve vannak koldusok. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a felsorolt három városban is vannak. Mert rendelet ide vagy oda, betartatni nem könnyű. Legalábbis az interneten talált cikkek arról szólnak: a fenti három városban is hatástalan a koldusrendelet. Akik rászorulnak, azok továbbra is az utcákon, tereken, forgalmas közterületeken kéregetnek.

Pedig, ha nincs is önkormányzati rendelet, ez akkor is szabálysértés, egy kormányrendelet szerint. Egészen pontosan: a zaklató módon való koldulás minősül szabálysértésnek, és 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. A tapasztalat azonban az, ez nem visszatartó erő, sokkal inkább az, a fokozott rendőri jelenlét – ezt Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa mondta. Hozzátette: a városőrökkel történő közös ellenőrzéseknek köszönhetően a zaklató módon való pénzkéregetők számát sikerült visszaszorítani Miskolcon.

Aki járt mostanában a Széchenyi-negyed parkolójában, annak erről talán más a véleménye. A hajléktalanok folyamatosan kéregetnek, sokszor zaklatva az autósokat. Sőt olyanokat is látni, akik a kabátjuk alá rejtett ragasztós zacskóból kábítják magukat, és emiatt vagy sem, de agresszívebben lépnek fel, ha nem kapnak pénzt.

Nehéz tetten érni

De ezt nehéz tetten érni – mármint a zaklatást –, sőt a közterület-felügyeletnél nem is nagyon volt erre példa – ezt már Kovács László Csaba, a közterület-felügyeleti osztály vezetője mondta. A zaklatás tényét ugyanis nehéz bizonyítani, a csendes koldulás pedig nem büntethető, nem minősül szabálysértésnek – magyarázta.

A közterület-felügyelők – a zaklatásos koldulás mellett – azt tudják még ellenőrizni, hogy a kéregető szemetel-e közterületen. Ha ezen kapják, akkor – mivel a rend a cél, nem a bünetetés – felszólítják arra, hogy tegyen rendet maga után – ismertette.

Arról is beszélt, hogy célszerű lenne egy önkormányzati koldusrendelet is, hiszen akkor a közterület-felügyelők egyes helyekről elküldhetnék a koldusokat, akkor is, ha nem zaklatnak senkit, vagy nem szemetelnek.

A rendőrségtől adatokat is kértünk, arra vonatkozóan, hány szabálysértés indult zaklató kéregetők ellen, illetve lehet-e tudni, hogy ezek miskolci illetve úgynevezett utazó koldosuk voltak. Választ szerdára ígértek.

ÉM-SZR


</script>

<hr />

// ]]>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában