Helyi közélet

2010.07.18. 09:38

Ki eladja, ki megeszi

<p>Miskolc, Ózd, Tibolddaróc - Nem minden gyereknek adatik meg, hogy a nyári vakáció alatt mindennap meleg ételhez jusson és jóllakjon. Rajtuk segít a nyári gyermekétkeztetési rendszer, melynek következtében megyénkben is több ezer gyermek jut a nyári szünetben egy-egy adag meleg ételhez. A költségeket a központi költségvetés állja.</p>

Miskolcon a Családsegítő Szolgálat koordinálja az ételosztást. Földessy Judittól, az intézmény vezetőjétől megtudtuk: a megyeszékhelyen közel 8 millió forintból 500 gyermeknek tudnak élelmet biztosítani oly módon, hogy a rászoruló diákok készételkonzerveket kapnak.

A Családsegítő Központ azért ezt a megoldást választotta, mert a korábbi években, amikor meleg ételt főztek a gyerekeknek, nagyon sokan nem mentek el a főzést vállaló oktatási intézményekbe megebédelni, így az ennivaló legtöbbször kárba ment.

Nem mentek el

A jelenlegi tapasztalatokról szólva az igazgató elmondta: néhány családnál sajnos előfordul, hogy a konzerveket eladják ahelyett, hogy a szülők gyermekeik számára biztosítanák a megfelelő táplálkozást. Vannak azonban kedvező tapasztalatok is, sok család ugyanis nagyon örül és hálás a segítségért, hisz rossz anyagi helyzetük miatt óriási segítséget jelent számukra az ételkonzerv. Földessy Judit szerint sokkal jobb lenne a nyári gyermekétkeztetésre szánt összeget a most is működő napközis és bentlakásos táborokra fordítani, hiszen így a gyerekek valóban hozzájutnának a meleg ételhez, sőt tartalmas programokat is kapnának mellé.

Nagyon hálásak

Ózdon is nagy szükség van a nyári, ingyenes menzára, ezt a számok jól mutatják: több mint ezer gyermek jut hozzá mindennap az ebédhez. Barczi Orsolya, a Kistérségi Gyermekjóléti Intézmény vezetője lapunknak elmondta, négy oktatási intézmény főz nyáron a rászorulóknak, és tapasztalatai szerint a szülők és a gyerekek nagyon hálásak ezért.

Egy kisebb településen, Tibolddarócon is érdeklődtünk. Itt 50 gyermek jut nyári ebédhez, adott tájékoztatást Tóthné Homonyik Ágnes igazgatási ügyintéző. Igaz, most éppen nagytakarítás folyik az iskola konyhájában, ezért a gyerekeknek két hétre előre készételkonzerveket osztottak ki. Ha végeznek a takarítással, ismét lesz meleg ebéd, amit egyébként nem helyben fogyasztanak el a diákok, hanem ételhordóban hazaviszik. Az önkormányzat szeretne bevonni minél több családot a kedvezményezettek körébe, így az 1-3 gyermekes családok egy adag, az ennél több gyermekes családok két adag ebédhez juthatnak.

„Húszezren éheznek”

A Gyermekétkeztetési Alapítvány becslése szerint ma Magyarországon 120 ezer alultáplált gyerek lehet, ezen felül húszezer azok száma, akik gyakorlatilag éheznek. Felméréseik szerint hazánkban minden ötödik gyerek szegénységben él. Az alapítványnak nyári gyermekétkeztetési akciója nincs, de a vakáció kezdetén 20 kilogrammos éllelmiszercsomagokat osztottak ki a rászoruló családoknak.

Megyénkben 8 település 160 diákja kapott az adományból, mely különféle tésztákból, mártásokból, lencséből, babból, sárgaborsóból, kekszből, müzliből, cukorból, pudingból, rizsből és vitaminokból állt. Érdeklődtünk a Minden gyerek lakjon jól! Alapítványnál is. Megtudtuk: nyári élelmiszerakciójuk nincs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában