Helyi közélet

2010.07.22. 11:35

Karlendítés, törzshajlítás

<p>Miskolc, Encs - Vége a lustálkodásnak, 2011 szeptemberében bevezetik a mindennapos testnevelést.</p>

A diákok mindennapos testnevelésével szeretné elérni a kormány, hogy minél kevesebb elhízott, lusta és gyenge állóképességű gyerek legyen hazánkban. Ennek érdekében módosítanák a közoktatási törvényt, amely szerint először a 2011/2012-es tanévben emelnék a heti testnevelésórák számát az első és nyolcadik osztályban heti ötre, felmenő rendszerben. A pedagógus szakszervezeteknek egyetlen kifogásuk volt az elképzelés ellen, mégpedig az, hogy jelenleg Magyarországon nem áll rendelkezésre elég tornaterem és elég testnevelő tanár.

Lehet az udvaron is

Úgy tűnik, megyénkben csak a kisebb településeken jelentene problémát a mindennapos testnevelés. A miskolci önkormányzat közoktatási osztályának vezetőjétől, Mókáné Hallók Zsuzsannától megtudtuk: most is vannak olyan osztályok, ahol napi öt testnevelés óra van. Ilyenek a sporttagozatos iskolákban működnek, és ott, ahol iskolaotthonos formában tanulnak a gyerekek. Az osztályvezető elmondta: minden miskolci iskolában van tornaterem, van, ahol kettő is, sok intézményben pedig sportudvar és plusz tornaszoba található. Mint mondta, az nem biztos, hogy minden osztály mindennap bejut majd a tornaterembe, de mindennapos mozgás lehet udvari játék, téli szánkózás vagy korcsolyázás is. Szerinte az a legfontosabb, hogy olyan órákat tartsanak a testnevelők, hogy a gyerekeknek kedvük legyen mozogni, és később, amikor kinőttek az iskolapadból, akkor is megmaradjon bennük az igény a sportolásra. A személyi feltételekről megtudtuk: egy-egy iskolában több tanítónak is van olyan szakkollégiumi végzettsége, mellyel 6. osztályig taníthat testnevelést, mire pedig felsőbe is felfut a mindennapos testnevelés, valószínűleg a tanárképzést ehhez igazítják.

Nincs tornaterem

A kisebb településeken már nem ilyen egyszerű a helyzet. Az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás 36 településén 17 oktatási épület található. Ezek közül 5-6-ban nincs tornaterem, tehát itt gondot okozna a mindennapos testnevelés bevezetése, mondta el lapunknak Konyor Judit közoktatási szakreferens. A krasznokvajdai iskolát külön kiemelte, mert ez az iskola pályázott ugyan tornaterem-építésre, de nem nyert, azzal az indokkal, hogy kevés a tanulók létszáma. Pedig tíz település diákjai járnak ide, jelezte a szakreferens, hozzátéve: néhány iskolában a testnevelő biztosítása is problémát jelentene a felső tagozaton. Megjegyezte: a vidéki gyerekeknek ugyanolyan nagy szükségük lenne a mozgásra, mint a budapestieknek.

ÉM-HE


„Óriási szükség van rá”

Mindenképpen üdvözlendő a mindennapos testnevelés bevezetése, reagált a hírre dr. Török Lajos gyermekorvos.

Óriási szükség van rá, mert a gyermekorvosok tapasztalata szerint nagyon sok az elhízott gyerek, és a diákok valóban nem mozognak eleget – vélekedett. Hangsúlyozta: arra azonban vigyázni kell, hogy ne teljesítmény-centrikus órákat tartsanak a testnevelők, hanem olyan játékos, mozgásos tevékenységbe vonják be a gyerekeket, amitől kedvet kapnak a sportoláshoz. A gyermekorvos szerint a rendszeres mozgásra a felnőtteknek is nagy szükségük lenne, hisz ez nagyon sok betegségnek elejét venné: a magas vérnyomásnak, a szív- és érrendszeri betegségeknek, az elhízásnak és nem utolsósorban az erek öregedésének


<hr />

</p>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában