Helyi közélet

2010.07.15. 17:19

Új eljárás a pikkelysömör ellen Miskolcon is

<p>Miskolc - Több mint kellemetlen betegség. Sokan meg sem kockáztatják, hogy elmerészkedjenek vele a strandra. Pedig nem fertőz...</p>

Nem mindenki tudja, hogy van ellene új kezelési eljárás, méghozzá ígéretes. Ráadásul Miskolcon is elérhető. Olvasóink is érdeklődtek arról a több médiumban bemutatott új kezelési eljárásról, amellyel csaknem mindenkinél tünetmentessé tehető a pikkelysömör. S bár ez a kezelés sem jelent gyógyulást, aki tudja, mivel jár ez a betegség, az megérti: ez az eredmény micsoda pálfordulást jelent a betegek életében.

 

Bármikor jelentkezhet

A pikkelysömör gyulladásos bőrbetegség, amit az immunrendszer fokozott aktivitása okoz. A hámsejtek osztódása foltokban felgyorsul, ami pikkelyes hámlással jár. Az európai lakosság 1-2 százaléka szenved benne, jelentkezhet csecsemőknél, de bármely életkorben. A szakma I-es és II-es típus Psoriázist különböztet meg, aszerint, hogy a 40. életév előtt vagy után jelentkezett-e.


- Az én betegeim között olyan nem volt, aki a tünetek miatt öngyilkosságot kísérelt volna meg, de a kiközösítettség érzése miatt sokan válnak befeléfordulóvá, s nyúlnak az alkoholhoz – mondta dr. Károlyi Zsuzsánna főorvos, a Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központ Bőrgyógyászati Osztályának vezetője.

Régebben csak a helyi kezelés állt rendelkezésünkre, amit a kóros bőrfelület kenőcsözése (a teljes testfelület 10 százalékát nem meghaladó esetekben) jelentett, illetve kiterjedtebbeknél a fényterápia. Ezeket egészítették ki a belsőleg alkalmazható gyógyszeres kezelések, amelyek egy része az immunrendszerre ható, más részük cytosztatikus gyógyszerek szedéséből áll. A betegek egy részénél a hagyományos módszerek nem hoznak jelentős eredményt, illetve a betegek elégedetlenek vele. Főként a férfiak idegenkednek a kenőcsöktől, emellett a gyógyszeres kezelések mellékhatásaként egyes szervek megbetegedhetnek (ennek kiküszöbölésére szokták váltogatni az egyes gyógyszereket). Érthetően nagy áttörést jelentett a Magyarországon pár éve alkalmazott biológiai terápia, amelyet 7 kiemelt centrumban alkalmaznak, ezek egyike a miskolci.


- A hatásmechanizmusa teljesen új: a bőr alá befecskendezett vagy infúzióval bejuttatott szer blokkolja a gyulladáskeltő anyagot, így jelentős részben teljesen megszünteti a tüneteket. Nem károsítja a szerveket, viszont az esetleg szervezetben lappangó fertőzéseket (mint TBC, hepatitits) vagy az autoimmunbetegségeket felerősítheti, épp ezért nagyon alapos kivizsgálásnak kell megelőznie a terápiát - figyelmeztetett a főorvos.

Börtönből szabadulva

A tünetmentesség csak a kezelés idejére érvényes. Rendkívül költséges is, de az orvosilag indokolt esetekben 100 százalékig téríti az egészségbiztosító. S hogy megéri-e? A főorvos egyik fiatal férfibetege így fogalmazta meg a különbséget: „Mintha börtönből szabadultam volna ki.

 

ÉM–SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában