Helyi közélet

2010.07.16. 09:12

Gyógyító fürdésből befürdés?

<p>Szikszó - A szikszói kórház gyógymedencéjét három felekezet papja is felszentelte. Sajnos, áldás eddig nemigen volt rajta. Beteget még nem kezeltek benne. Most várják a meghibásodott berendezések megérkeztét - addig sem „nem termel” hiányt.</p>

A TIOP 2.1.3 pályázat előírása szerint a tervezetben foglalt határidőtől kezdve kötelező lett volna elkezdeni a gyógymedencében is a kezeléseket. Már azon is csodálkoztunk, hogy ezzel június 1-jéig várni kellett, hiszen az átadás már március 30-án megvolt.
– Az OEP-hez kellett igazodnunk, amely június 1-jétől fogadta be az új szakrendeléseket, ami azt jelenti, hogy akkortól finanszírozza az új ellátásokat. Több kórházon belüli rombolásán túl a május 16.-i árvíz tönkretette mind a négy motort amik a vízforgató berendezést működtetik. A nappali ellátásra kialakított részlegre az ápolási osztály betegeit kellett költöztetnünk, így azon és a gyógymedencés terápiákon túl minden egyéb szakrendelésünk időben elindulhatott. Az ápolási osztály betegei várhatóan július végén visszaköltözhetnek, azonban a motorok még meg sem érkeztek – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Tiba Sándor kórházigazgató.

Épp ellenkezőleg


Feltételeztük, hogy az árvíz és az elhúzódó helyreállítás miatt komoly bevételtől esik el a kórház. Szerettük volna megtudni, mennyitől.
– A feltevés ugyan logikus, de a valóság mást mutat – kaptuk a meglepő felvilágosítást. – A 2007-ben készített és 2008–ban befogadott pályázatunkban az akkori finanszírozást figyelembe véve az új tevékenységeinktől beleértve a gyógymedencében végezhető kezeléseket is havi 1 millió forint bevétellel számoltunk. Csakhogy időközben a TVK (teljesítményvolumen-korlát ismételt bevezetésével) megváltoztatták a finanszírozás feltételeit, s így 1,2-1,6 millió forint hiányt termelünk, ha elindítjuk a kezeléseket.

Mégsem állhat üresen


– Erre a lehetetlen helyzetre szeretnénk felhívni az új miniszter és az OEP figyelmét is. A jelenlegi finanszírozás mellet ugyanis képtelenség más ellátásainkból kigazdálkodni a különbözetet, mert a TVK (teljesítményvolumen-korlát) felett teljesítünk már annak bevezetése óta, ezért most az a helyzet, hogy minél több beteget fogadunk, annál több hiányt termelünk. Márpedig az ellátást mindenképp el kell indítani, ha a műszaki feltételek ismét adottak lesznek, hiszen egyrészt köt a pályázati feltétel, másrészt pedig szükségük van rá az abaúji betegeknek. Elképzelhető, hogy előbb-utóbb sikerül majd olyanokat is idevonzanunk, akiknek orvosilag nem indokolt ez a fajta vízi gyógykezelés, de igényt tartanak rá, s hajlandók anyagi áldozatot is hozni érte. Ám hogy ebben jó ideig még nem reménykedhetünk, pláne hogy ez a fizetőképes kereslet biztosítaná a gazdasági egyensúlyt a kórházban, az biztos – fejtette ki dr. Tiba Sándor.

Szalóczi Katalin


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában