Helyi közélet

2010.07.28. 16:58

Fatüzelésű erőmű a vár mellé?

<p>Miskolc - Épül erőmű a vár környékén: biomasszával üzemel majd és 3 megawattos lesz.</p>

Fatüzelésű erőmű épül Miskolcon, a Diósgyőri vár mellett – ez az információ jelent meg a közelmúltban a Borsod Online egyik fórum-hozzászólásában. A fórumozó szerint Wicha József vállalkozó építi az erőművet. Igaz a hír?

Az üzletembert a napokban nem sikerült elérnünk, de a Mihő Kft. ügyvezető igazgatója Korózs András elmondta: a hír igaz. Azért ő mondta, mert egy kis nyomozómunkával kiderítettük, hogy az erőmű nem a vár mellett, hanem a kft. Gagarin utcai telephelyén épül majd. Ezt az önkormányzatnál mondták, ahol ugyan az építési engedélyeztetésről nem tudtak, mivel egy ilyen erőmű úgynevezett sajátos építményfajtának számít, ezért az engedély kiadása nem a jegyző hatásköre. Számukra a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatósága adhatja meg az engedélyt. Itt szerdán délelőtt az igazgató, Serfőző Sándor megígérte lapunknak, csütörtökre utánajár, folyamatban van-e náluk ilyen engedélyeztetés.

25-75 arányban

Valószínüleg igen, hiszen, mint Korózs András elmondta: a beruházás, amely 700 millió forintba kerül majd, jelenleg engedélyeztetés alatt van és pályáznak. Egyébként a Gagarin utcai telephelyen épül meg az erőmű, amely 3 megawattos lesz és biomasszával üzemel majd. Az ügyvezető igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a tulajdonos, azaz a Miskolc Holding Zrt. hozzájárulásával, a MIHŐ Kft. és a Wish Zrt. – amelynek Wicha József a vezérigazgatója – közösen építi az erőművet. Egészen pontosan a MIHŐ 25 százalékban tulajdonos, míg a zrt. 75 százalékban – mondta.

Azt is megkérdeztük az ügyvezetőtől, hogy miközben Miskolc nem régen vásárolta meg a fűtőmüvet, miért van szükség az erőmű megépítésére. A válasz: a fűtőmű a belváros és az Avas, csaknem 25 ezer lakás hőellátását biztosítja, míg a biomassza-erőmű a kiliáni hőkörzetet. Ez utóbbi megépítése a földgázfüggőség csökkentését is szolgálja – hangsúlyozta.

Az ügyvezető igazgató adatokat is mondott: az erőműben évente 4000 tonna faaprítékot használnának el. Ez évi 200 teherautónyit jelent, azaz naponta egy autó szállítaná oda a fát. A faapríték egyharmadát a város csemetekertjében termelné meg a városgazda, a többit megvásárolnák – tudtuk meg.

ÉM - N. Szántó Rita


Fatüzelésű erőmű a vár mellé?

eszak | 2010.07.26 19:53
Miskolc-Diósgyőr - Fatüzelésű erőmű épül a Diósgyőri vár környékén - vetette fel egy hozzászóló a Borsod Online egyik fórumán. Igyekszünk utánajárni a hírnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában