Helyi közélet

2010.07.31. 16:22

Családbarát családoknak nyílik tér

<p>Miskolc - A miskolci önkormányzattól kapott, a Weidlich-udvarban levő helyiséget rendezi be civil anyaközpontnak és családbarát közösségi térnek a Holdam Egyesület. Kik ők, mit akarnak, mit tettek eddig?</p>

Kishonthy-Kardos Rita, az egyesület elnöke, és Szigetvári Eszter, a Holdam egyik tagja foglalja össze a leglényegesebbeket.

Olyan, családias, nyitott hely lesz az anyaközpont és családbarát közösségi tér, amely szándékaik, egyben a pályázatban megfogalmazottak szerint önfejlesztő és fenntartható a közösségek által, amit a szeretet ereje működtet.

A közösségi tér működésének fontos összetevője, hogy rendszeresen nyitva tart, bárki számára hozzáférhető szolgáltatásokat kínál, bababarát pelenkázási és szoptatási lehetőséget nyújt a belvárosban, eszmecseréket rendeznek benne a szülőkkel a fenntartható kisközösségi modellekről, ingyenes képzéseket, családi programokat szerveznek itt – tudjuk meg a szeptemberben nyíló, Weidlich-udvarbeli otthonukról.

Hogy kiknek szól? Mindenekelőtt gyermekvárásra készülődőknek, várandósoknak, kisgyermekes anyáknak és apáknak, krízishelyzetben lévő családoknak.

Céljaik között van a a családok életminőségének javítása, a várandósság népszerűsítése, a családi egészség megőrzése, egészségtudatos társadalmi környezet megteremtése, a családi életre való felkészítés, a várandósok és kisgyermekesek lelki egészségének gondozása, a krízishelyzetben lévő családok gondozása, lelki segítése, a boldog családi mindennapokat veszélyeztető kockázatok csökkentése, gyesen lévő kismamák részmunkaidős foglalkoztatása.

Kishonthy-Kardos Rita és Szigetvári Eszter sorolja: a civil anyaközpont olyan bababarát közösségi tér, ahol természetesen, egyensúlyban és szabadon élhetik meg a szülői szerepeket, ahol anyaként és apaként aktív állampolgárok lehetnek, ahol szülőként szakemberek is lehetnek, és helyi közösségekben segíthetik egymást gyermekeik felnevelésében, és problémáik megoldásában. Büszkén, boldogan élhetik meg a nők az anyaságot, hangulatos, közösségi és támogató a légkör, anyaként és apaként szabadon és kötetlenül tudnak együtt lenni, más szülőkkel véleményt cserélni... És így tovább, hosszan. Még néhány „pont” a civil központ „házirendjéből”: olyan helyről van szó, ahol a szülői példamutatás és magatartás melegséget és szeretetet áraszt, s a szavak és cselekedetek fedik egymást, ahol családbarát a hozzáállás, és nem néznek rosszallóan, ha a gyermekek hangosan sírnak, ahol a családok összetartása a cél, és egymás elfogadása.

Mire alapozzák vágyaikat? A Holdam Egyesület eddigi működésére, eredményeire.

Az egyesület miskolci nők és anyák közössége, amely 2007 nyarától aktívan részt vesz helyi női kezdeményezések generálásában, a női támogató közösségek születésének népszerűsítésében. Önsegítő kört működtet heti rendszerességgel, baba-mama klubot működtet, együttműködik a helyi védőnői szolgálattal, szülésre hangoló workshopokat, hordozókendős tanfolyamokat tart, népszerűsíti a szoptatást (egyik akciójukról az Észak-Magyarország is beszámolt), rendezvényekre települnek ki bababarát sátorral, anyabarát fórumokat szerveznek a helyi kórházakkal, beszélgetést rendeznek a császármetszésről, kampányolnak a családbarát munkahelyekért.

A Holdam Egyesületmiskolci nők és anyák közössége, amely a nőiség, az anyaság, a szülés és a születés minél teljesebb, tudatos megéléséért munkálkodik. Küldetésük, hogy segítséget nyújtsanak a női életkör állomásain (menstruáció, párválasztás, házasság, szülés, gyermeknevelés) felmerülő kérdésekben a Miskolcon és az Észak-Magyarországon élőknek.

Ehhez várják az érdeklődőket, továbbá a támogatókat.

Honlapjuk címe: www.holdam.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában