Helyi közélet

2010.07.23. 14:34

Alkotmány legyen, ne tákolmány!

<p><em>Nem lehet panasz a kormányzati és törvényalkotó munka ütemére, aki a veretesebb döntéseket hiányolta, abból is jutott, és hamarosan az alaptörvény is új megfogalmazást nyer. </em>&#160;<b>Pap Gyula jegyzete</b></p>

Józan intés a siettség elkerülésére, hogy „nem hajt a tatár”, ám az is furcsa lenne, ha nem létezne a többségi oldalon egyébként sokszor megfogalmazott, általános „koncepció”.Ha elfogadjuk a meghatározást, hogy az alkotmány nem csupán jogi alaptörvény, a társadalom értékrendszerének foglalata, egy nemzet fő erkölcsi normája is, jogos az óhaj, hogy igazán „át kell rágni” minden részletét. Hiszen ezekben rejlik a lényeg, milyen lehetőséget ad a gyakorlati irányítást végző garnitúrának, s nem utolsó sorban egy korábbi választás során többséget nyert államformánk épségben történő megőrzésének. Az alkotmány újrafogalmazásának fontossága mellett továbbra is megmarad a törvényhozók felelőssége, ezután már nehéz lenne a korszerűtlenségre hivatkozni, ha egyes paragrafusokkal szemben aggály merül fel.

Viszonylag alacsony a nem szakmai közönségnek a létszáma, akik a jelenlegi alkotmány részleteit és nem csak gyakran idézett szakaszait ismerik. Azt azonban, hogy működésében milyet szeretnének, sokan meg tudják fogalmazni.

Pap Gyula

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában