Helyi közélet

2010.07.26. 15:34

A gázoló állítja: nem szándékosan ölt

<p>Budapest, Miskolc, Ózd - Családjával indult volna nyaralni a pénteken a Keletinél halálra gázolt rendőr zászlós.</p>

Pénteken délután, menekülés közben gázolt halálra egy rendőrt a Keleti pályaudvar közelében egy férfi, aki elfogása után azt állította, nem tudta, hogy áll valaki a kocsija mögött, amikor a mellette ülő barátnője unszolására hátramenetbe kapcsolt, hogy elmeneküljön a járőrök elől. A rendőrt, az ózdi származású Radovic Dusánt tolatás közben gázolta el, állítása szerint véletlenül.

A vagyon elleni bűncselekmények miatt korábban már többször büntetett gázoló – aki azt állítja, azért nem állt meg a rendőri jelzésekre, mert nem volt jogosítványa – ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és közúti veszélyeztetés miatt folyik az eljárás.

Egyáltalán nem ritka, hogy az őket igazoltatni akaró rendőrök testi épségét veszélyeztetik az autósok – mondta munkatársunknak dr. Friedmanszky Zoltán, a Miskolci Nyomozó Ügyészség vezetője. Az esetek döntő többségében „csak” arról van szó, hogy az autós nem akarja magát alávetni az igazoltatásnak, ehelyett inkább úgy dönt, hogy a fék helyett a gázra lép. A rendőröket ilyenkor rendszerint saját reflexük szokta megóvni, egyszerűen elugranak a feléjük közeledő autó elől. A tettes ellen általában hivatalos személy elleni erőszak – esetleg annak kísérlete –, és vele halmazatban közúti veszélyeztetés miatt indítanak eljárást, de ha bebizonyosodik, hogy a sofőr – úgymond – „ráhúzta a kormányt” a rendőrre – vagyis szándékosan felé irányította az autót –, akár hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete is lehet ellene a vád.

Gazsi Melinda, a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola sajtóreferense elmondta munkatársunknak: az iskola hallgatói elméletben és gyakorlatban egyaránt tanulják a szabályszerű és biztonságos igazoltatás szabályait, így felkészülten vesznek részt a munkában.

Korábban Radovic Dusán is a szakközépiskola tanulója volt, tudatosan készült a rendőrpályára. Alap- és középfokú tanulmányait még Ózdon fejezte be, majd évről-évre folyamatosan képezte magát. Harmincévesen avatták volna tiszté, de ezt már nem élhette meg. Munkatársunk vasárnap délután beszélt Orbán Dezsővel, Radovic Dusán nevelőapjával: „Még most is úgy érezzük magunkat, mint akibe belecsapott a villám. Szombaton megnéztük a fiú holttestét, úgy feküdt, mint aki csak alszik. A fején volt néhány véraláfutás, még most sem hisszük el, hogy elveszítettük”, mondta Orbán Dezső, majd még hozzátette: „A tehetetlenség a legrosszabb”.

Dusán a családjával – két éves gyerekével és feleségével – most indult volna nyaralni, de a tragédia mindent megváltoztatott. A hősi halált halt fiatal rendőr hamvasztás előtti búcsúztatóját az ózdi Gyári Temetőben tartják, de az időpontja még nem ismert.

ÉM-SZP-ME


Ózdon lesz Radovic Dusán búcsúztatója

boon | 2010.07.25 19:36
Ózd - Radovic Dusán tudatosan készült a rendőrpályára, általános és középiskolai tanulmányait még Ózdon fejezte be, majd ezután évről-évre folyamatosan képezte magát. Harminc évesen avatták volna tiszté, de ezt már nem élhette meg a pénteken meggyilkolt rendőr.

Hősi halált halt az ózdi születésű fiatal rendőr

boon | 2010.07.25 13:01
Radovic Dusán (született Ózd, 1980. május 21.), a miskolci rendészeti szakközépiskola elvégzése után 1999-ben került Budapestre és kezdte meg szolgálatát Zuglóban. Élt-halt a kerületért, szenvedéllyel végezte munkáját, elhivatott és rendkívül tehetséges fiatalembernek ismerték kollégái és barátai.

Exkluzív felvétel: így fogták el a rendőrgyilkost

fuggetlen | 2010.07.25 11:59
Egy arra járó autó utasai vették fel, ahogy elfogták a rendőrgyilkost. Ők juttatták el a TV2-höz a képeket.

Halálra gázolt egy rendőrt - a többszörösen büntetett előéletű férfi nagyrészt beismerte tettét

fuggetlen | 2010.07.24 12:02
Nagyrészt beismerő vallomást tett az a férfi, aki péntek délután gázolt halálra egy rendőrt a Keleti pályaudvarnál, menekülés közben. Mint kiderült, a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, jogosítványa sem volt, és még az sem tisztázott, kié volt a kocsi, amelyet vezetett.

Több százan emlékeztek a halálra gázolt rendőrre

fuggetlen | 2010.07.24 08:43
Több százan gyűltek össze a XIV. kerületi rendőrkapitányság épülete előtt pénteken este, hogy gyertyát gyújtsanak annak a fiatal rendőrnek az emlékére, akit délután gázolt halálra egy menekülő autós Budapesten, a Keleti pályaudvarnál.

Üldözés közben halálra gázoltak egy rendőrt a Keletinél

fuggetlen | 2010.07.23 16:17
Halálra gázoltak egy rendőrt Budapesten, a Keleti pályaudvarnál péntek délután. A sofőrt a XIV. kerületben akarták megállítani az egyenruhások, de elhajtott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában