Helyi közélet

2010.07.06. 13:48

3 kérdés, 3 válasz: Fazekas Csaba

<p>Miskolc - 3 kérdésre válaszolt Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója</p>

Ön szerint mikor lesz az önkormányzati választás?

- Bár többször felröppent a hír, hogy az új kormány módosítja az önkormányzati választások ütemezését, most legvalószínűbbnek mégis az őszi (októberi) választás tűnik. A kormány politikai érdeke is azt diktálja, hogy a tavaszi népszerűségét át tudja menteni az önkormányzati pozíciók megszerzésére.

Tapasztalatai szerint mely pártok haladnak jól az előkészületekben?

- Lényegében minden pártnak megvan már a legtöbb településre a polgármester-jelöltje – viszont nem minden esetben hozták még nyilvánosságra. Utóbbi mögött a belső pozícióharcok mellett a más pártok jelöltjére való megfelelő válasz kialakítása is sejthető, bár minden párt érdeke az, hogy lassan nevesítse jelöltjeit, hiszen ezeket még fel is kell „építenie”, akár a polgármesteri poszt elhódítását, akár megtartását célozza.

Ön szerint mi döntheti el a választás eredményét?

- A módosított választási rendszer bizonyosan befolyásolja az eredményeket (ennek a fő haszonélvezője a Fidesz lesz), a jelenleg regnáló polgármesterek és pártjaik teljesítménye szintén. De a fő irányt az fogja kijelölni, hogy mennyire tudja a Fidesz újra elvinni az urnákhoz áprilisi jó kétmilliós táborát, illetve a kormányzat pár hónapos teljesítményét mennyire ítélik meg kritikusan a választópolgárok. A kampányok során is vélhetően ezekre építik a pártok kommunikációs stratégiájukat.

 

Címkék#Fidesz
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában