Helyi közélet

2010.07.08. 15:32

200 millióért körülárkolják Mikóházát

<p>Mikóháza, Pálháza - A belvízelvezetési pályázatot évek óta készítik elő, de soha jobbkor nem nyerhették volna meg.</p>

Három nagy eső háromszor mosta el a hegyközi településeket május közepe és június eleje között. Pusztafalutól Mikóházán át Sátoraljaújhelyig több települést is elöntött a víz a nyár elején.

- Soha jobbkor nem jöhetett az értesítés, hogy a korábban beadott belterületi vízelvezetésre vonatkozó pályázatunkon 200 millió forintot nyertünk - mondta Frankó Tamás, Mikóháza polgármestere. - Ebből az összegből egy olyan árokrendszert tudunk megvalósítani, amely az egész községet elkerüli. Ezen kívül az árvízveszélyes utcák körül gátat építünk. A település sajátossága, hogy tulajdonképpen egy nagy gödörbe épült, ezért ha a patak kiönt, akkor a falu nagy része víz alá kerül. Ha ez a beruházás megvalósul, akkor ez a veszély minimálisra csökken.

Frankó Tamás elmondta, jelenleg nmár a közbeszerzési eljárás folyik, ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor ez év októberében elkezdődhet a kivitelezés, ami 2011 májusára be is fejeződhet.

Kovácsvágás kicsit nehezebb helyzetben van, bár az esőzés őket sem kímélte.

- Két éve egyszer, idén háromszor öntött el minket a víz - mondja Sándor Endre, Kovácsvágás polgármestere. - Miután erre saját forrásunk nincs, ezért várjuk, lesz-e pályázati lehetőség, hogy az árkokat kitisztítsuk. Jelenleg a sátoraljaújhelyi kistérség 19 települése közösen egy olyan terven dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy a nagy esőzések idején a Hegyközben lezúduló vizet megfogjuk és akkor egy települést sem áraszthatnak el a jövőben a kiáradó patakok.

- Pálházán az ÉKÖVÍZIG vállalta, hogy kitakarítják a patakmedret - tuduk meg Lesovics Miklóstól, Pálháza polgármesterétől. - Egy sárospataki cég pedig azt vállalta, hogy a Kishuta felől érkező patakmedret takarítja ki. Erre a munkára azért van szükség, mert a hidak környékén annyira felhalmozódott a hordalék, hogy ahol régebben a híd alatt egy felnőtt ember simán átgyalogolhatott volna, ott most egy kistermetű kutya sem férne át a nyíláson.

- BG -


Újraindították az árvíz miatt leállított vonatközlekedést Sátoraljaújhelynél

fuggetlen | 2010.07.07 15:50
Sátoraljaújhely - Szerda hajnaltól újra járnak a vonatok Sátoraljaújhely és Olaszliszka-Tolcsva állomás között. A vasúti közlekedést május 17-én, az akkor tapasztalt rendkívüli esőzések okozta károk miatt állították le. Azóta vonatpótló autóbuszokkal szállították az embereket.

A vonatok újból Újhelyig mennek

boon | 2010.07.07 13:43
Sátoraljaújhely - Másfél hónap után helyreállt a vasúti közlekedés az esőzések miatt megrongálódott szakaszokon is.

"Egyórás" árvíz Pálházán

fuggetlen | 2010.06.21 17:48
Pálháza - A környező hegyekben lehullott, nagymennyiségű csapadék miatt megduzzadt a Bózsva-patak, ami elárasztotta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pálháza egy részét.

Árvíz | Mikóháza elkerülhette volna az árvizet

fuggetlen | 2010.06.10 17:01
Mikóháza - Elkerülhette volna az utóbbi hetek két árvizét a Zempléni-hegységben található Mikóháza - állítja a falu polgármestere. A település ugyanis többször is pályázott felszíni vízrendezésre, de egyszer sem nyert.

Árvíz | Ismét ázik Sátoraljaújhely

fuggetlen | 2010.06.04 12:29
A Ronyva patak pénteken délelőtt egy helyen áttörte az ideiglenes védművet és ismét elöntötte a város egy részét. Szamosvölgyi Péter polgármester tájékoztatása szerint a víz sok házat körbevett, de hogy pontosan mennyit, nem tudta megmondani.

Sátoraljaújhelynél átszakadt a védmű, ismét lakott területeket önt el a víz

fuggetlen | 2010.06.02 07:57
Átszakította az ideiglenes védműveket a Ronyva-patak Sátoraljaújhelynél, pedig kedd délelőttől folyamatosan védekeznek a zempléni városban - közölte Szamosvölgyi Péter polgármester.

Mikóházán rekord tetőzést várnak a Bózsván

fuggetlen | 2010.06.01 19:37
Homokzsákokkal próbálnak megvédeni mintegy hetven lakást a Bózsva vizétől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mikóházán.

Gimnazisták is pakolták a homokzsákokat

eszak | 2010.06.01 16:49
Sátoraljaújhelyen is újra védekeznek: van, ahol még el sem pakolták a homokzsákokat.

Ismét támad a Ronyva Sátoraljaújhelynél

fuggetlen | 2010.06.01 12:56
Sátoraljaújhely - Két héttel az előző árvíz után újra védekezést rendelt kedden délelőtt el a Ronyva-patak mentén Sátoraljaújhelynél Szamosvölgyi Péter a város polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában