Helyi közélet

2010.06.14. 18:22

Több ezer ház az árvíz számláján

<p>Miskolc - Hatalmas kárt okoztak az elmúlt hetek viharai, árvizei. 3400 lakóingatlan rongálódott meg a megyében.</p>

A megyében közel 3400 magántulajdonban lévő lakóházban okozott kisebb-nagyobb kárt az elmúlt hetek viharos, csapadékos időjárása és az azt követő árvíz. Ez derült ki a Megyei Védelmi Bizottság által irányított kárfelmérés végén, tájékoztatta lapunkat Kovács János, a megyei önkormányzat főjegyzője. Az elmúlt héten péntek reggelig azok a személyek tehettek bejelentést településük polgármesteri hivatalában, akiknek a május 15-e és június 10-e között bekövetkezett vihar vagy árvíz megrongálta a házát. Miskolcon a bejelentések határidejét vasárnap délig meghosszabbították, eddig a megyeszékhelyen összesen 137 háztulajdonos jelzett lakóingatlanában valamilyen kárt.

Mennyi pénz kell?

Kovács János főjegyző lapunknak elmondta: a bejelentést követően a védelmi bizottság szakértői csoportjai állapítják meg a kárbejelentés jogosságát, a kár mértékét és annak becsült helyreállítási költségét. A munka még hétfőn is folyt, az összesítést éjszaka készítették el a védelmi bizottság és a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai, melyet a miniszteri biztoson keresztül terjesztenek föl kedden a kormányhoz. A kormány ugyanis szeretne képet kapni arról, hogy hozzávetőlegesen mekkora összegre van szükség a károk helyreállítására.

Mit tehet az a háztulajdonos, aki eddig elmulasztotta a bejelentést? - kérdeztük a főjegyzőtől. Kovács János őket semmivel nem tudta biztatni, hiszen mint fogalmazott, az összegzést legkésőbb kedden el kell küldeniük a kormányhoz.

Néhány árvízsújtotta településen érdeklődtünk, ott hány lakóingatlant rongált meg az ár. Edelényben Farkas László, a polgármesteri kabinet osztályvezetője lapunknak elmondta: a városban 315 lakóházban keletkezett valamilyen kár, 12 épület összedőlt, de lesznek olyan házak is, melyeket a statikai vizsgálat után le kell bontani. Olyan lakóingatlanok is akadnak, ahol az épületben nem vagy csak kisebb kár keletkezett, az ingóságok azonban (bútorok, műszaki cikkek) mind tönkrementek. Molnár Oszkár polgármester hozzátette: az önkormányzat egymilliárd forint kárigényt nyújtott be a vismajor alaphoz, és ez az összeg csak az önkormányzati épületekben, utakban, közművekben keletkezett kárt és a védekezés költségének összegét tartalmazza. A vismajor keretből azonban még egy forint sem érkezett meg.

Összedőltek, megrogytak

Felsőzsolcán is, ahol egyes utcák még mindig víz alatt állnak, folyik az összesítés és kárbecslés. Fehér Attila polgármester azonban annyit már el tudott mondani lapunknak, hogy összesen 1600 házat rongált meg az árvíz, közülük 120 összedőlt vagy megrogyott. Ezek a számok azonban még változhatnak. A polgármester hozzátette: most minden károsult háztulajdonos megtette a bejelentést, azok is, akiknek van biztosításuk és azok is, akiknek nincs.A kormány az összesítés után dönti el, hogy kinek milyen támogatást tud nyújtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában