Helyi közélet

2010.06.30. 08:25

Színesedik a diósgyőri "barnamező"

<p>Miskolc - A regionális operatív program keretében újulnak meg az egykori Diósgyőri Gépgyár gyártócsarnokai.</p>

A nagy múltú Diósgyőri Gépgyár termelési struktúráját – és nem mellékesen a gépgyártási hagyományokat – tovább örökítő két társaságnál – a Digép-MSM Kft.- nél és Digép Hungary Kft.-nél – úgynevezett „barnamezős beruházás” keretében uniós pályázati forrásból korszerűsítik a gyártókapacitást. Különösen a csaknem 100 éves gyártócsarnokokra fér rá egy alapos felújítás és modernizálás, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek. Az elnyert összegek arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az egykori melegalakító üzem egyedi gyártóberendezéseit is úgy helyezzék át, hogy az logisztikailag is megfeleljen az elvárásoknak, csökkentve ezzel a gyártási költségeket. A munkálatokat úgy szeretnék elvégezni, hogy az „iparművészeti remekműveknek” beillő csarnokok, irodaépületek minél többet tudjanak megőrizni eredeti kinézetükből.

Új híddaruk épülnek

Sziklai Tibor, a Digép-MSM Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint az ÉMOP révén elnyert csaknem 400 millió forintot saját erővel kiegészítve valamivel több, mint 1 milliárd forintot költenek el a csarnokok és irodaházak felújítására, új híddaruk építésére, a régiek korszerűsítésére. Nem mellékes, hogy 21 új munkahely teremtését is vállalták ezzel. A „társcég”, Digép Hungary Kft. – mint Ács András ügyvezető igazgatótól megtudtuk – ugyancsak többszázmilliós korszerűsítő fejlesztést végez el, hogy külső bérgyártók számára is vonzóvá tegye a gyártókapacitást.

A munkálatok július 1-jén kezdődnek és egy esztendő alatt fejeződnek be.


Digép-történelem

– A Diósgyőri Gépgyár elődjét 1915-ben alapították.

 – 1948-ban vált önállóvá Dimávag Gépgyár néven és ebben az időben már megjelentek azok a gyártmányok is, amelyek közül néhány jelenleg is a gyár profiljába tartozik.

– 1963-ban több részleg egyesítésével alakult meg a Diósgyőri Gépgyár (Digép) és vált a hazai gépgyártás egyik központjává.

– Az 1980-as évek végéig a gyár legfőbb termékei a hadiipari gyártmányok mellett a kábelgépek, szerszámgépek (kalapácsok, lemezollók, élhajlítók, excenterprések), vasúti kerékpárok voltak.

– Napjainkra a gyártmánystruktúra átalakult, de jelentős részben megőrizte a hagyományos Digép-termékeket.

– Többszöri átszervezés és tulajdonosváltás után a tradicionális Digép-vállalatcsoport – magyar tulajdonosok által működtetve – Digép Hungary Kft. néven működik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Észak-Magyarország

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában