Helyi közélet

2010.06.07. 19:20

Árvíz - Országos helyzetjelentés, hétfő esti összefoglaló

<p>Az ország 12 megyéjének 265 településén védekeznek jelenleg is az ár- és a belvíz ellen. Több mint 23 ezren dolgoznak a gátakon, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 18 ezer 500-an. A gátakon eddig 6,7 millió homokzsákot használtak fel.</p>

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is nehéz a helyzet Ónodnál, ahol a Sajó vízszintje még mindig emelkedik, így folyamatosan nő a veszélyeztetett épületek száma. Nehezíti a védekezést, hogy a gátak átáztak. Az országban már 68 településen kellett kitelepíteni lakókat, de a körülbelül 3700 kilakoltatott ember közül csaknem 3600 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él.

Felsőzsolcán eddig körülbelül 40 vályogház dőlt össze, de nem kizárt, hogy még több is hasonló sorsra jut. A faluból kitelepítettekből 630-an kerültek Miskolcra, a kimenekített lakosság többi részre rokonoknál, ismerősöknél húzta meg magát. A miskolci Vörösmarty Általános Iskolában 180, a városi sportcsarnokban 400, a Kazinczy Általános Iskolában pedig 83 embert helyeztek el. Borsodban hétfőn még 17 elzárt településről érkezett információ.

A hazai folyókon jelenleg 3088 kilométeren van védelmi készültség, az előző jelentéshez képest a III. fokú készültség 1235 kilométerre nőtt. Másodfokú készültség 581, elsőfokú pedig 1042 kilométeren. Rendkívüli készenlétet eddig 229 kilométeren rendeltek el.
Az országban jelenleg 86 útszakaszon van teljes, 15 szakaszon félpályás útlezárás. A kompátkelés három helyen szünetel, a postai szolgáltatás a Sajó mentén tíz településen továbbra sem megoldható.

Budapesten harmadfokú árvízi készültség van érvényben. A III. kerületi gátakat megerősítették, és megemelték. A Duna vízállása a Vigadó térnél hajnali háromkor 804 centiméter volt, a vízállás óránként körülbelül két centiméterrel emelkedik. A tetőzés hétfőn este várható.

A Közép- és Alsó-Tiszán mindenütt folyamatos harmadfokot meghaladó áradásra lehet számítani. Szolnoknál a tetőzés június 14-15 között 960 centi körüli szinten várható.

A Bodrog újabb árhulláma az eddig mért legmagasabbhoz közelít, Sárospataknál várhatóan harmadfok feletti tetőzést okoz.

A Zagyván rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben, egyébként apad, Jászteleknél a Tisza miatt még igen magas vízszintek vannak.

A Hernád a határszelvényben Hidasnémetinél 507 cm-es vízállással tetőzött. Gesztelynél az árhullámok egymásra futása miatt a vízállás elnyúló tetőzés mellett 33 centiméterrel meghaladta az eddigi legmagasabbat.

A Sajó vízállása Sajópüspökinél hétfő reggelre 350 centi alá süllyedt, Sajószentpéternél is lassan apad.

A Bódván az apadás megindult, a Hortobágy-Berettyón harmadfokú készültség van érvényben, emelkedő vízállások mellett.

A héten csapadékmentes, egyre melegebb időre lehet számítani. A hétvégig dél felől egyre melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, szombaton és vasárnap is 30, 36 fokos délutáni csúcshőmérséklet várható. A jelenlegi számítások szerint hétfőn-kedden nyugat felől hidegfront éri el a vízgyűjtőket, többfelé várhatók frissítő záporok, zivatarok, néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de továbbra is marad a sok éves átlagnál melegebb idő.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában