Helyi közélet

2010.06.30. 18:57

Árvíz duzzasztotta piaci árak

<p>Miskolc - Szebbnél szebb gyümölcsöket kínálnak a piacon, nem látszik, hogy az árvíz gondot okozott volna...csak az árakon.</p>

A kereskedők diktálják az árakat – ezt nyilatkozta lapunknak korábban Sándor Béla, a MAGOSZ országos elnökségi tagja, mikor arról kérdeztük, az árvízmiatt várható-e, hogy nő a gyümölcsök, zöldségek ára. Válaszával arra utalt, hogy hiába állapít meg árat a termelő, ha nincs raktára, időben túl kell adnia a termésen. Ezt a kényszerhelyzetet használják ki a felvásárlók, hogy olcsóbban jussanak az áruhoz.

Az idén azonban úgy tűnik, taktikázással nem sokra mennek hiszen, kevés a termés. Azt ugyanis az árvíz, vagy a jégeső megtizedelte – ezt Árvai Árpád, az egyik Búza téri kereskedő mondta lapunknak. Éppen ezért – folytatta – több zöldséget, gyümölcsöt külföldről kell behozni. Ezzel vissza is élnek, hiszen, például a barack esetében, kiírják, hogy hazai, miközben akkortól magyar, miután átjött a határon – fogalmazott.

Nem szaladnak el

Árvai Árpád szerint az árvíz, és az elmúlt hónapok időjárási viszonyai miatt nem lettek kiugróan magasak az árak. Ennek az is az oka, hogy a piaci kereskedők nem tudnak nagyon emelni, hiszen a multikkal tartaniuk kell a versenyt – mondta. Hozzátette: ezért nem szaladnak el az árak.

Arról is beszélt, hogy a borsodi árvíznem érintette a termelőket, hiszen ezen a környéken csak egy-kettő van belőlük. Persze ezek közül volt olyan, akinek derékig állt a víz a fóliasátrában – tudtuk meg.

Arra is figyelmeztet a kereskedő, hogy a mostani árvíz télen okoz majd gondot, hiszen a krumpli, hagyma megszívta magát vízzel, ezért belerohad a földekbe.

Kurucz Zoltán kereskedő is arról panaszkodott, hogy az áruk, főleg a hagyma, könnyen romlik, mivel vizes. Mint mondta: tavaly ilyenkor már száraz hagymát tudott kínálni a vevőknek, de az idén még 2-3 hét kell, hogy kiszáradjon.

Ő szerinte az árak is magasabbak, mint tavaly, 10-20 százalékkal többet kell fizetni a zöldségért, gyümölcsért a piacon. Éppen ezért sok vevő panaszkodik, hogy drága a termék, így kevesebbet vesznek – mondta.

Nőnek-e tovább az árak? Kurucz Zoltán szerint a paprika, paradicsom nem, sőt, amint a szabadföldi piacra kerül, kevesebbért adják majd. A száraztermékek kilója azonban 40-50 forinttal drágább lesz, például a máké, a dióé. Hozzátette: dióból, a hideg miatt, rossz volt az előző évi termés. A babfélék pedig elúsztak az esőben – mondta.

A magyar termék kuriózum

A magyar termékeket kiviszik külföldre, majd onnan érkeznek vissza, persze sokkal drágábban – igaz ez vagy csupán városi legenda. A kereskedők szerint régen volt ilyen, például a mákkal, de ma már nem jellemző.

Árvai Árpád szerint nem tudunk mit kivinni, nincs olyan mennyiség. Exportálni persze exportálunk, például majd a dinnyét, mikor itt lesz a szezonja. Ahogy ő fogalmazott: a magyar zöldségek, gyümölcsök kuriózumnak számítanak.

ÉM-SZR


 Piaci árak (ft/kg)
Búza téri piac

Őszibarack: 450-500
Meggy: 270-300
Málna: 250
Paradicsom: 400-600
Paprika: 300-600
Zöldborsó: 280-300
Zöldbab: 480

Sárospatak (ft/kg)

Meggy: 290
Sárgabarack: 300
Őszibarack: 400-450
Paprika: 350-490
Paradicsom: 350
Krumpli: 150-200
Görögdinnye: 200

Kazincbarcika:

Málna 1000
Ribizli: 800
Borsó 250-350
Új krumpli 100-250
Káposztafélék 150-250
Karalábé 100 (db)
Zöldség 350 (egy csomag)
Dióbél 1200
Zöldhagyma 80-150 ( egy csomag)
Őszibarack 400 (kg)
Alma 150-250
Meggy 300
Cseresznye 400-500


<p> </p>

<hr />]]>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában