Helyi közélet

2010.06.07. 21:44

Még négy elzárt település Borsodban

<p>Az országban már 68 településen kellett kitelepíteni lakókat, de a körülbelül 3700 kilakoltatott közül csaknem 3600 megyénkbeli. A megyei védelmi bizottság elnöke szerint a legfontosabb a lakhatás helyreállítása.</p>

Néhány jellemző, megyénket érintő hírügynökségi árvízi adat: több mint 18 ezer 500-an dolgoznak a gátakon; Felsőzsolcán eddig körülbelül 60 vályogház dőlt össze, de nem kizárt, hogy még több is hasonló sorsra jut; a kitelepítettekből 630-an kerültek Miskolcra, a többiek rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat. A miskolci Vörösmarty Általános Iskolában 180, a városi sportcsarnokban 400, a Kazinczy Általános Iskolában pedig 83 embert helyeztek el.

Ivóvíz, kenyér, gyógyszer

Megyénkben hétfőn már csak 4 település volt elzárva: Tornaszentandrás, Tornabarakony, Kiskinizs,Hernádszentandrás. Az elzárt települések ellátásáról dr. Ódor Ferenc, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: traktorokkal azért be tudtak jutni, s a legszügségesebbeket: ivóvízzel, kenyérrel és gyógyszerekkel ellátták az ott élőket.
A kárbecslés menetéről is megkérdeztük az elnököt. Az önkormányzati károk a vis maior keretet terhelik. Eddig 225 önkormányzat jelentett be összesen több mint 4 milliárd forintos igényt az államigazgatási hivatalhoz. A magántulajdonban esett károk felmérése már kedden elindul azokon a helyeken, ahol visszavonult az ár. Minden kárigényt felmérnek, attól függetlenül, hogy kötöttek-e rá biztosítást vagy sem. A mezőgazdasági károkat illetően a védelmi bizottság elnöke felkérte a mezőgazdasági hivatal vezetőjét, egyeztessen a társszervekkel a kárbecslésről.

„Szinte lehetetlen”

– Mintegy 70 ezer hektár van víz alatt, így e téren drasztikusan nagy, 100 milliárdos a kár. Ennek megtérítése szinte lehetetlen. Amire elsődlegesen koncentrálni kell, az a lakhatás feltételeinek megteremtése – jelentette ki dr. Ódor Ferenc, hiszen mintegy 200 házat ért komoly sérülés, és hasonló nagyságrendűben keletkeztek jelentős károk. Elmondta, a lakhatás gyors megoldására ott a beregi példa, ahol anyagilag támogatták a befogadást.

Kérdésünkre, kormányrendeletre, netán egyedi kormányrendeletre van-e szükség megyénkben a kárrendezéshez, az elnök azt válaszolta: kormányrendeletre mindenképpen szükség van, de azt nem gondolja, hogy – bár a mi megyénket érte a legnagyobb kár – a 8 árvíz károsult megye közül külön elbírálás alá kellene esnünk.

– Az újjáépítésnek, helyreállításnak természetszerűleg van gazdaságélénkítő hatása, főleg az építőiparra. Egyedi gazdaságélénkítő intézkedéssel való összekapcsolásban azonban ezúttal nem gondolkodom – mondta.


Általában apad, ha lassan is

Megyénkben a folyók apadnak, de a Tisza magas vízszintje, valamint a Sajó és Hernád összeérő árhulláma miatt a két utóbbi folyó öblözetében még mindig emelkedik a vízszint, ezért a kesznyéteni árvízkapunál a várható vízállás akár 40 centiméterrel is meghaladhatja a korábbi legmagasabb szintet. A Bódván is megindult a lassú apadás. A Bodrog hazai felső szakaszán stagnálás jellemző, az alsó szakaszán további csekély, néhány centis áradás valószínű, ami Sárospataknál várhatóan harmadfok feletti tetőzést okoz. A Hernád Gesztelynél hétfő hajnalban tetőzött, az apadás nagyon lassú, a Gesztely alatti szakaszon akár még néhány centis emelkedés is várható, ellenben a felső szakaszon már gyorsan csökkenek a vízszintek, Hidasnémetinél elérte az óránkénti 5 centimétert. A Sajó vízállása Sajópüspökinél hétfő reggelre 350 centi alá süllyedt, Sajószentpéternél is lassan apad – tudtuk meg Csont Csabától az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetőjétől. A következő napokban is viszonylag száraz, egyre melegebb időjárása számíthatunk.

ÉM-SzK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában