Helyi közélet

2010.06.03. 11:43

Kártérítés jár öt roma tanulónak

<p>Miskolc - A nyertes alapítvány szerint korábban soha nem ítéltek meg kártérítést szegregáció miatt.</p>

100-100 ezer forint kártérítést és visszamenőleg kamatokat ítélt meg a Legfelsőbb Bíróság öt miskolci roma diáknak, jelezte lapunknak Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke szerdán.

Az ügy 2004-re nyúlik vissza. Ekkor perelte be az alapítvány először a miskolci önkormányzatot, arra hivatkozva, hogy több intézményben is szegregáltan, azaz külön nevelik a roma és nem roma diákokat. A pert további perek követtek. A jogerős ítéletben a bíróság megállapította a szegregáció tényét, ez volt az alapja annak a kártérítési keresetnek, amelyet öt roma tanuló nevében 2007-ben nyújtott be az alapítvány a bíróságra. A felperes diákok fél-félmillió forint kártérítést kértek azért, mert álláspontjuk szerint kizárták őket a minőségi oktatásból, így az általuk vágyott középiskolákba nem nyertek felvételt, melynek következtében ma egyikük sem képes a munkaerőpiacon elhelyezkedni.

Jelképes, ami történt

Mohácsi Erzsébet tájékoztatása szerint a Debreceni Ítélőtábla 2009 novemberében megállapította, hogy a diákok hátrányos megkülönböztetést szenvedtek, de nem látta bizonyítottnak a tényleges károkozást. A Legfelsőbb Bíróság tegnap kártérítést ítélt a gyerekeknek.

– Elégedettek vagyunk. Jelképes, ami történt, de nem pótolja az elmulasztott éveket – fogalmazott Mohácsi Erzsébet. Mint mondta, az ítélet jelentősége az, hogy korábban soha nem ítéltek meg kártérítést roma gyerekeknek szegregáció miatt.

ÉM-HM


Százezret kap, mert szegregálták

boon | 2010.06.03 11:45
Miskolc - Kártérítés jár öt miskolci roma tanulónak szegregáció miatt, döntött a Legfelsőbb Bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában