Helyi közélet

2010.06.02. 19:41

Kiterjeszthetik a veszélyhelyzetet - este kilenc órától ülésezik a KKB

<p>Este kilenc órakor ismét összeül a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB), amelyen a Pásztó és Hasznos térségére kedden este kihirdetett veszélyhelyzet kiterjesztéséről dönthetnek.</p>

Pásztó és Hasznos térségében egyébként éppen eddig az időpontig, szerdán este 21 óráig van érvényben a rendkívüli intézkedés. Közben Győr-Moson-Sopron megyében is kritikus helyzet alakult ki.


Még kedden éjszaka a KKB a veszélyhelyzet elrendeléséről döntött Pásztó és Hasznos térségében, mert a Hasznos melletti víztározó gyorsan emelkedő vízszintje a környék lakóit veszélyeztette. A két településről megyei szinten már korábban több mint 2000 ember kitelepítéséről döntöttek. A KKB első fokú készültségbe helyezte a honvédséget és a helyszínre küldték Tatár Attilát, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét, hogy a helyszínen irányítsa a műveleteket. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az ülés után hangsúlyozta: a vészhelyzetet megelőzés, óvintézkedésképpen rendelték el, a szakemberek szerint mindössze egy százalék az esélye annak, hogy újabb esőzések esetén átszakad a víztározó gátja.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén várhatóan kiterjesztik a Nógrád megyében kedd este Pásztóra és Hasznosra bevezetett veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére is. Itt napközben a Zagyva védvonalán a megyei védelmi bizottság javasolta a veszélyhelyzet kihirdetését a kormánynak.

Közben Győr-Moson-Sopron megyében is kritikus helyzet alakult ki, Bőny térségében. A Győr- Moson- Sopron Megyei Védelmi Bizottság szerdán két döntést hozott ezzel kapcsolatban: egyrészt támogatja a vízügy kezdeményezését a rendkívüli vízügyi készültség elrendelésére a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt. Másrészt a bőnyi polgármester kezdeményezésére a védelmi bizottság javaslatot tesz a Kormányzati Koordinációs Bizottság vezetőjének, hogy 48 órán át 50 katonát vonjanak be a kárelhárítási munkákba. Hende Csaba honvédelmi miniszter ennek kapcsán már szerdán délután döntött arról, hogy újabb 70 katona és négy jármű induljon a térségbe.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában