Helyi közélet

2010.06.29. 11:26

Fészekrakók Diósgyőrben: Kukában landoltak a csekkek

<p>Miskolc - Tíz millióval tartoznak a pénzintézetnek, de a többi tartozás is meghaladja az egymilliót.</p>

Még márciusban fordultak lapunkhoz az Árpád utca 76. alatt élők. Biztosan sok olvasónk emlékszik az esetre: seperni lehetett a csótányokat az egyik ötödik emeleti lakásban. Persze, a bogarak nem álltak meg a küszöbnél, elárasztották a környező lakásokat is. Az ott élők nem bírták tovább, saját pénzükön megszervezték az irtást. A bogárirtók, amikor bejutottak a lakásba, lefotózták a látottakat, a képeket – melyeken a hihetetlen mennyiségű csótányt örökítették meg – elküldték lapunknak.

A napokban – több mint három hónap elteltével – újabb levelet kaptunk, ez alkalommal a hatodikon élő Urbán Lászlótól. Jelezte, újra rengeteg a csótány a házban. Az ÁNTSZ a napokban kényszer-bogárirtást rendelt el, de hiába, nem történt meg.

Nem fizetik be

– Mi történhet? Legfeljebb megbüntetik őket 50 ezer forintra. Aztán nem fizetik be azt sem – ezt már Novák Józsefné, a Váralja lakásszövetkezet elnöke mondta el lapunknak. A helyzet egyre feszültebb a házban, jegyezte meg, az ott élők egyre tehetetlenebbnek érzik magukat. Urbán László meséli „háborújuk” állomásaként történt a napokban, hogy az érintett család egy papírt függesztett ki a lépcsőházban melyen a szalonképes mondatok ezek voltak: „arra várhatsz, hogy kiköltözünk, majd ha kitesznek a lakásból”.

Urbán László édesanyja, Vilk Lajosné (ő egyébként a lépcsőházi küldött) meséli, nemrégiben sok-sok kidobott, befizetetlen csekket találtak a kukában, mind az említett családhoz érkeztek. Ezekből kiderül, csak a távhőtartozásuk meghaladja a 820 ezer forintot, a gáztartozás közel 60 ezer forint, a villanyszámla 182 ezer forint. Volt a számlák között egy 150 ezres követelés is: ezek a kézzel fogható tények, de mindehhez még jön a közös költség és a vízdíjtartozás összege.

"Tehetetlenek vagyunk"

– Úgy tudják nemrégiben kiírták a lakás árverésének időpontját, azonban azt nemrégiben visszavonták – mondták még a lakók

Novák Józsefné ezt azonban cáfolta, egy másik, Kuruc utcai lakás esetében valóban ez történt (moratóriumra hivatkoztak), itt azonban július 30-ára kitűzték a lakás árverését. Most ebben bíznak.

– Már minden fórumon próbálkoztunk, hogy megoldódjon a probléma, de senki nem tud segíteni – jegyezte meg. – Tehetetlenek vagyunk.

Sorolja: írt Káli Sándor polgármesternek, kért tőle időpontot, nem sikerült vele beszélnie. Hasonlóan járt a korábbi országgyűlési képviselővel is, az újat még nem sikerült elérnie. Beszélt annak idején Vereczkei Csaba rendőrfőkapitánnyal, az ügyészségig jutott az ügy. A rendőrségtől azt az információt kapta, hogy csak akkor tudnak beavatkozni (kilakoltatni a családot), ha megvan a kilakoltatási végzés. Novák Józsefné úgy tudja, a pénzintézet kért most árverezést, közel 10 millióval tartozik nekik a család.

Lakótervek

Vilk Lajosné és Novák Józsefné is mesélt tervükről: az önkormányzati képviselő, dr. Kovács László a jövő héten tart fogadóórát. Szeretnék az Árpád utca 76. és 78-as lépcsőházak összes lakóját rávenni, hogy közösen menjenek el hozzá, hátha így jobban érződik ügyük súlya.

Mint megtudtuk, valóban lesz árverés július 30-án. Az más kérdés, sikeres lesz-e. A végrehajtók célja ugyanis nem a kilakoltatás, hanem a pénzkövetelés behajtása. Informátorunk szerint nehéz eladni ezeket az ingatlanokat, főleg lakottan, az avasi és a diósgyőri panellakásokra nem túl nagy a kereslet. S ha nem jár sikerrel az árverezés? Akkor továbbra is bent maradhat a lakó.

Márciusi előzmények

Márciusi ottjártunkkor kisebbfajta lakógyűlés fogadott bennünket: ömlött a panasz a szomszédokból. Elmesélték, mi mindent kell kiállniuk: a csótány csak egy a kellemetlenségek közül, emellett rendszeresen el kell viselniük a lakásban lakók részeg ordibálását, a rendszeres eláztatást (eladták a vízcsapokat?), és azt, hogy a számláikat egyáltalán nem fizetik. Az is kiderült, hogy „fészekrakós” családról van szó, ügyükben a rendőrség is vizsgálatot folytat. Ezt egyébként az említett lakásban élő asszony is nyilatkozta lapunknak, és nem értette, mi a problémája velük a házban lakó többi családnak. Élettársa még meg is jegyezte, szerinte „nincs panellakás csótány nélkül.” Mindenesetre amikor a helyszínen jártunk, épp takarítottak az irtás után, és fogadták, ezentúl jobban oda fognak figyelni...

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában