Helyi közélet

2010.06.03. 09:34

Edelényben újra előkerülnek a töltést támasztó víztartályok, Ócsanálos nagy veszélyben van

<p>Edelény, Szendrő, Ócsanálos, Bőcs - A Hernád már jelentősen meghaladta az eddig mért legmagasabb vízszintet és tovább árad.</p>

A vízügyi szakemberek nem tudják megjósolni, mi történik majd, mert ilyen mennyiségű víz még nem vonult le a folyón. Különösen nagy a veszély Ócsanálos térségében, Edelényben újra előveszik az alig egy hete kiürített víztartályokat, amelyek a várost védő töltés megtámasztására szolgának. A megyében a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet van érvényben, a három folyón, a Sajón, a Bódván és a Hernádon rendkívüli védekezés folyik.

Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a Hernád túllépte a folyón eddig mért legnagyobb vízállást vagyis a 434 centimétert. Csütörtökön reggel 445 centimétert mutatott a vízmérce és a folyó tovább árad. Mint hozzátette: amellett, hogy több helyen folyik komoly védekezés, a legnagyobb veszélyhelyzet a Hernád Bőcs alatti szakaszán, vagyis Berzék, Köröm és Sajóhídvég térségében alakulhat ki.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint szintén komoly erőket kell megmozgatni annak érdekében is, hogy a Sajó árvizétől megvédjék a folyó menti településeket. Ennek ellenére Miskolc keleti városkapujánál - ahol egyebek mellett több multinacionális nagyáruház is üzemel - komoly problémák adódhatnak az áradat miatt. Valószínűleg az ottani körforgalmat ugyanúgy le kell majd zárni, mint két héttel ezelőtt.

A Bódván Szendrőnél és Edelénynél védekeznek az ár ellen. Csont Csaba elmondta: újra bevetik a két hete sikerrel alkalmazott víztartályokat Edelénynél. Az egy köbméternyi víz befogadására alkalmas ballonok az árvízi nyomás ellen a várost védő depónia állékonyságának javítását szolgálják. Körülbelül tíz nappal ezelőtt 96 darabot szállítottak Edelénybe, de a múltkori árvíznél csak ötvenet használtak fel belőlük.

Ódor Ferenc a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: a kormány kihirdette a megyére a veszélyhelyzetet. Az előrejelzések szerint a Bodrogon és a Tiszán a harmadfokot ugyan elérve, de várhatóan komolyabb probléma nélkül vonul le az árhullám. A már említett három folyónál azonban rendkívüli védekezést folytatnak a szakemberek. A különleges helyzet miatt egyébként ma a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 27 dolgozója is segít a gátak megerősítésében Szendrőn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában