Helyi közélet

2010.06.14. 18:11

Biztosító helyett segíthet az alap

<p>Miskolc, Budapest - Vályogházra és ártérbe épült házra nem köthetünk árvízi kockázatra lakásbiztosítást.</p>

Az elmúlt hetek áradásai házakat rongáltak meg, tettek lakhatatlanná. Szerencsésnek mondhatja magát, aki rendelkezett lakásbiztosítással. De minden esetben fizet a biztosító? Olvasóink tapasztalataiból tudjuk, hogy vannak vitatott esetek megválaszolatlan kérdések. Ezeket tettük föl Szabó Zoltánnak, a Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbizottsági elnökének, aki elöljáróban elmondta: minden lakásbiztosítás tartalmazza az árvízi kockázatot. Kivételt csak a vályogból készült és az úgynevezett tömőházak képeznek, melyekre árvízi kockázatot nem vállalnak a biztosítók és ugyanígy az ártérben vagy hullámtérben épült házak sem (de ezek száma egyre kevesebb, jegyezte meg a szakértő). Ha azonban van a háznak biztosítása árvíz okozta kárra is, a biztosító nem bújhat ki a fizetés alól azzal, hogy ha az árvíz megrongálta az ingatlant, akkor az ártérületen áll.

Biztosítás helyett szerződés

Mi lesz azokkal a házakkal, amelyek a belvíz miatt repedtek meg vagy dőltek össze? – kérdeztük Szabó Zoltántól, aki kifejtette: a biztosítók belvízi kockázatra sem kötnek biztosítást. Az egységesen alkalmazott gyakorlat azonban az, hogy amelyik településen átszakad a gát, ott nem vizsgálják külön-külön, melyik házat tett tönkre árvíz és melyiket belvíz, hanem a kárt minden háztulajdonosnak megtérítik.

A szakember felhívta a figyelmet: azon háztulajdonosok számára, akik valamilyen oknál fogva nem köthetnek lakásbiztosítást, rendelkezésre áll a 2003-ban létrehozott Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap. Aki ezzel az alappal szerződést köt, állami segítséghez juthat árvíz vagy belvíz okozta kár esetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában