Helyi közélet

2010.05.21. 13:51

ÁRVÍZ - Továbbra is kritikus a helyzet a gátakon - 1600 km-en van védelmi készültség

<p>Továbbra is kritikus a helyzet Edelénynél, a folyó ugyan 3 centimétert apadt az éjszaka, de a Bódva átázott töltései továbbra is veszélyt jelentenek - hangzott el az Országos Műszaki Irányító törzs pénteki tájékoztatóján.</p>

A Sajón és a Hernádon már levonulóban vannak az árhullámok, de az alsó szakaszokon lassú az apadás, ezért itt továbbra is magas vízszintek fordulnak elő. A védekezési költségek a 2 milliárd forintot közelítik. Ennek átcsoportosításáról hamarosan dönt a kormány az általános tartalék terhére.

A Sajón, Hernádon és a Zagyván levonulóban az ár, de a Tiszán és a Körösökön emelkedik -tudatta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pénteken. Országosan összesen 1614 kilométer hosszon van a folyók védvonalán árvízvédelmi készültség, ebből 130 km-en rendkívüli, 365 km-en pedig III. fokú a készültség.

Nőtt a belvízzel elöntött területek aránya is: jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer a vetés-szántó terület. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki. Több mint 230 szivattyútelep emeli be a belvizeket a folyókba.

A Bódván Edelénynél egész éjszaka folyt a védekezés: a folyó ugyan apad, de az átázott töltéseken homokzsákokkal, ún. bordás megtámasztással tartják a gátat, hogy megóvják a lakott területeket a víztől, itt továbbra is rendkívüli a készültség.

A Sajón, a Hernádon és a Zagyván levonulóban az árhullám, de az elöntött területekről igen lassan vonul le a víz, ezért továbbra is magas vízszintek fordulnak elő. A Hernádon Hidasnémetinél másodfokú, Gesztelynél még harmadfokú a készültség. A folyó alsó szakaszánál lévő településeknél - Bőcs, Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs - folyik a legintenzívebb védekezés. Baracskán a Szent László-patak áradása több lakóházat veszélyeztet, a védelem érdekében megkezdték a szivattyúzást.

A Tiszán levonuló kisebb árhullám, a mellékfolyók árhullámainak hatására Tokajnál már II. fok feletti vízszinteket okozott, lejjebb is végig árad, a Kraszna és a Lónyai főcsatorna vízszintje is nő. A Körösökön az árhullám tovább emelkedett, a Fekete-Körös Antnál másodfok felett van.

A vízügyi szakemberek 111 településen segítenek az önkormányzatoknak a helyi vízkár elhárításában, a műszaki irányítás mellett homokzsákokat, fóliát, szivattyúkat biztosítanak. 2300 vízügyi dolgozó segíti a lakosok, az önkéntesek árvízi védekezését, rajtuk kívül a honvédség is több is 400 fővel segíti a munkát. A KVVM felhívja a figyelmet arra, hogy a lakossági felajánlásokat a [email protected]címen lehet megtenni.

A levonuló árhullám nyomán a fertőzések és járványok megelőzésének érdekében már több településen megkezdődtek a fertőtlenítések. A közegészségügyi felmérés alapján Észak-Magyarországon várhatóan 21 ezer állatot kell majd beoltani lépfene ellen, és valószínűleg 3 állattartó telepet kell fertőtleníteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában