Helyi közélet

2010.05.25. 14:24

ÁRVÍZ - Lopások, rongálások nehezítik a védekezést, de tovább normalizálódott a helyzet

<p>Másfél millió forintos kárt okoztak tolvajok hétfőn, akik megrongálták Szolnokon az alcsi szivattyútelepet és ellopták az egyik nyomócső elzáró szerkezetét - mondta keddi tájékoztatóján Kóthay László vízügyi szakállamtitkár. Szerinte akár százmilliós is lehetett volna a kár, ha a rongálás és lopás miatt a környéket nem lehetett volna megvédeni az árvíztől.</p>

A szakállamtitkár hozzátette: reméli, hogy a tolvajok, akiket 5 órán belül elfogott a rendőrség, méltó büntetést kapnak. A vízügyi államtitkár beszélt arról is, hogy javul a helyzet a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén, a Tisza völgyében viszont harmadfokú a készültség. A tájékoztatón elhangzott az is: a kitelepítettek száma 304 főre csökkent időközben.

A vízügyi szakállamtitkár elmondta: összesen 1528 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyók mentén az országban, ebből 130 kilométeren rendkívüli a készültség. A belvíz által elöntött területek nagysága 10 ezer hektárral csökkent, de még így is 150 ezer hektárnyi, amelynek a fele vetés illetve szántó. Beszámolt arról is, hogy az összes vízügyi igazgatóság védekezik, a 91 belvízvédelmi szakaszból 72-őn van készültség. Hozzátette: az elmúlt napon 1900 vízügyi dolgozó segített a védekezésben.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója azt közölte kedden, hogy normalizálódik a helyzet, az elmúlt 24 órában már "csak" 200-szor riasztották a tűzoltókat - ez közelít már 150-es átlagos hétköznapi riasztásszámhoz. Összesen 415 katasztrófavédő illetve helyi lakos védekezett a töltéseken. Az ár- és belvízzel veszélyeztetett emberek száma 5750, a kitelepítetteké 304 főre csökkent - tette hozzá. A hétfői adatok szerint akkor még 334 ember volt kénytelen máshol meghúzni magát az özönvíz miatt.

Továbbra is a legveszélyeztetettebb megye Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol az árvíz 22 településen 75 épületet és 262 embert, a belvíz pedig 17 településen 1568 épületet és 5488 lakost fenyeget. Edelényben a korábbi napokhoz képest kisebb erőkkel, de még mindig folyamatos a védekezés. A településen a legnagyobb gondot most az okozza, hogy eldugult a szennyvízhálózat, emiatt egyes lakásokban visszafelé folyik a szennyvíz.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos a keddi tájékoztatón elmondta: a fertőzésveszély csökkentése és az egészséges ivóvíz biztosítása most a legfontosabb közegészségügyi feladat az árvízzel kapcsolatban. Azokon a területeken, ahol már visszahúzódott a víz, elkezdődött a fertőtlenítés és a fertőző májgyulladás elkerülése érdekében 5-6 ezer adag oltóanyagot is kiszállítottak a háziorvosokhoz. Hozzátette: a legtöbb helyen van tiszta ivóvíz, ahol nem, oda lajtos kocsival szállítják. A veszélyeztetett területeken élőknek a szakember azt ajánlja: forralják fel a vizet, és ha lehet, a gyerekeknek palackos vizet adjanak.

Az előrejelzések szerint a következő 6 napban is esni fog, összesen 20-25 milliméter csapadékra lehet számítani - mondta Kóthay László. A vízügyi szakállamtitkár kérdésre válaszolva hozzátette: az árvíz utáni szúnyogirtás is szóba kerül kedden a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésén. Megvitatják majd, hogyan segítheti ebben a kormány az önkormányzatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában