Helyi közélet

2010.05.23. 12:21

Még mindig Borsodban van a legtöbb feladat, de stabilizálódik a helyzet

<p>Még mindig az árvízsújtotta Borsod megyében a legkritikusabb a helyzet, összesen 35 település van veszélyben. A kitelepítettek száma tovább csökkent, összesen 355-en nem tudtak még visszamenni otthonaikba.</p>

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint szombaton összesen 459 esetben volt szükség a tűzoltók segítségére időjárással kapcsolatos esemény miatt. Ez a szám körülbelül duplája egy átlagos nap riasztásainak. A legtöbb dolguk Borsodban, Pest, Somogy és Veszprém megyében volt szombaton, elsősorban vízszivattyúzáshoz, kidőlt fákhoz és leszakadt ágakhoz hívták őket.

Borsod megyében összesen 35 település van veszélyben. Ez 2020 épületet és 3400 embert jelent. Emellett 11 olyan útszakasz van, amely még mindig le van zárva. Ezen kvíül két olyan település is akad, amelyek el vannak zárva a külvilágtől: Tornabarakony és Tornaszentandrás Az ittlakók ellátása és egészségügyi biztosítása azonban megoldott. A kitelepítettek száma tovább csökkent, jelenleg 355-en nem mehetnek vissza otthonaikba. Országosan ez a szám 505, vagyis valamivel több mint félezren kényszerülnek ideiglenesen máshol lakni. Borsod megyében továbbra is több mint kétezren vesznek részt a védekezésben.

Edelényben továbbra is súlyos a helyzet, azonban lényegesen kisebb erőkkel, 340 fővel folyik a védekezés. Itt a töltések átázása miatt a védművek megtámasztása megerősítése és jelentős szivattyúzási munka is folyik. Ónodon a korábbi kritikus helyzet már stabilizálódott, de még mindig sok helyen kell szivattyúzni, csak úgy mint Sátoraljaújhelyen. Léh és Kupa településeken, az ÁNTSZ intézkedése alapján továbbra is érvényben van a vezetékes ivóvízfogyasztás tilalma. Az ivóvízellátás tartálykocsikkal és palackozott ásványvízzel biztosított. Emellett Hernádnémetin, Kazincbarcikán, Orgán és Bársonyos településeken is akadt dolguk a tűzoltóknak. A megyében eddig 178 vis maior igényt rögzítettek.

A legtöbb riasztás szombaton Borsod, Pest, Somogy és Veszprém megyéből érkezett a tűzoltókhoz. Elsősorban vízszivattyúzáshoz, kidőlt fákhoz és leszakadt ágakhoz riasztották őket. Szentes György, az Országos Kataszfrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökséget vasárnapi közleményében arról tájékoztatta, hogy az kialakult időjárási helyzet kapcsán összesen 459 esetben kellett vonulniuk. Ez a szám "már csak" két-kés és félszer annyi, mint egy átlagos napon jellemző. A hét elején a segélyhívások száma még 15-20 szorosa volt a megszokottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában