Helyi közélet

2010.05.31. 16:06

Megint árvízi csapás várható?

<p>Miskolc - Egész hétre esős időjárást jelez a Meteorológiai Szolgálat. Újabb katasztrófa várható? Mennyi eső okozhat újabb, súlyos gondokat Borsodban?</p>

- Jelenleg vihar előtti csend van, apadnak a folyók, de szerdáig területi átlagban 40 milliméter eső várható az előrejelzések szerint. Amennyiben ez a jelenős mennyiségű csapadék valóban lehullik vízgyűjtő területeinken az újabb komoly gondokat igézhet elő – számolt be kérdésünkre Csont Csaba az ÉKÖVIZIG sajtószóvivője. Hangsúlyozta: a vízgyűjtő területeknek jelenleg nincs vízmegtartó képessége, ugyanis a talajok átnedvesedtek,  ezért az elmúlt árvízi helyzethez hasonló állapot kialakulása készülnek fel. Hozzátette azonban: az előrejelzések bizonytalanok, ezért nem lehet kijelenteni, hogy pontosan mi várható. Példaként említette a kiszámíthatatlanságra: a legutóbbi áradásnál Sajószentpéternél rekordot döntött a Sajó, miközben az előrejelzés szerint a külföldi vízgyűjtőkre volt várható az a tetemes mennyiségű csapadék, ami végül a Sajó azon szakaszán hullott le.

A Szinva patakot érintően arról számolt be: ez teljes egészében hazai vízgyűjtővel rendelkező vízfolyás, nem kell nagy mennyiségű csapadéknak lehullania az árhullám kialakulásához, mert kis vízgyűjtő területtel rendelkezik. A legutóbbi áradásnál 80 mm körüli csapadék hullott le lokálisan 1-2 óra leforgása alatt, s egy hasonló esőzésnél szintén a korábbihoz hasonló helyzet alakulhat ki. Hogy ez újra bekövetkezhet-e arra nincs biztos válasz.
Ezeket kivédeni nem lehet, csak felkészülni és a károkat csökkenteni - hangsúlyozta.
- OlKa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában