Helyi közélet

2010.05.24. 19:12

Különböző foltjaink - és a napozás

<p>Miskolc - Az Észak-Magyarország legutóbbi telefonos szakértője, dr. Károlyi Zsuzsánna a napozás káros hatásaival kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszolt...</p>

A kérdések egy része levélben érkezett, az itt feltüntetettnél bővebb változatban, más részüket pedig telefonon tették fel a Misek Kft. osztályvezető főorvosának, dr. Károlyi Zsuzsánna bőrgyógyásznak.

1. Rendszeresen napozóban, fürdőruhában gondozom a kertünket. Ám a fényvédők ellenére pici piros foltok jelennek meg a hátamon, amelyek egy része, mint a szeplők, bebarnulva meg is maradnak. Hogyan lehet védekzeni ellenük?

– A leírás alapján ezek valóban a fényallergia jelei lehetnek. Biztos diganózisért és tanácsért fel kell keresnie a bőrgyógyászati szakrendelőt, amihez beutalóra nincs szükség, de időpontot egyeztetni kell. A Misek Kft. szakrendelőjében 1-2 hét mostanában a várakozási idő.

2. 39 éves nő vagyok, szándékosan kerülöm a napozást. Az elmúlt 1-2 évben észrevettem az arcomon halvány barna foltokat (egy kozmetikus szerint ezek napfoltok, vagy májfoltok, amelyek a nap hatására jönnek elő). Depigmentáló krémet használok, naponta, de eredménytelenül. Mit tegyek?

– A leírás alapján valóban májfoltokról lehet szó, amelyek megjelenését nem csupán a napfény indukálhatja. Ezek megjelenésének több oka lehet, így például a hormonváltozás, de hajlamosíthatnak rá a fogamzásgátlók is. Nappalra fényvédő krém használatát ajánlom, éjszakára viszont azelain hatóanyagú krémet, amely azonban receptköteles.

3. 30 éves vagyok, egészséges és egészséges életet is élek. Bőrrákos nem volt a családban. Világos a bőröm, a hajam vörös, a karomon és a hátamon van néhány anyajegy. Ám a felső testemen 3-4 éve egyszerre sok szürkésbarnán pigmentált növedék jelent meg. Voltam bőrgyógyásznál is. A diagnózis: festéksejtes naevus. Netán ez a futószemölcs, vagy az teljesen más? Mit lehet tenni ellene?

– A diagnosztizált elváltozások a hám felső rétegének jóindulatú túltengései. Nem vírusos eredetű, mint a futószemölcs. Ez utóbbi egyébként nem a törzsön szokott megjelenni. A festéksejtes neavus ellen nem nagyon van mit tenni, esetleg, ha nagyon zavarja, mechanikusan lehet eltávolítani, ami azt jelenti, hogy bőrgyógyászati eljárás során le szokták kapargatni.

4. Januárban vállműtétem volt. Azt mondták: mostantól nem érheti nap. Most már soha?

– Nyugodtan napoztathatja már a vállát, természetesen a napozásra vonatkozó általános szabályok betartásával. Azaz kerülje a túlzásba vitt napozást, délelőtt 11 és délután 3 között lehetőleg ne tartózkodjon napon, használjon a bőrtípusának megfelelő fényvédőt.

5. A végtagjaimon halvány barna foltok tűntek fel, a bőrgyógyász azt mondta, ezekkel nincs mit tenni. Ám újabban néhány szabálytalan, sötét barna folt is megjelent rajtam. Lehet, hogy ezek melanómák?

– Ennek tisztázására keresse fel mielőbb az illetékes bőrgyógyászati szakrendelést. Ehhez sehol nem kell beutaló, de általában előzetesen időpontot kell egyeztetni.

ÉM-SzK


Az idei Melanoma Napon, április 22-én ingyenes tanácsadásra és szűrésre adtak lehetőséget az ország különböző vizsgálóhelyein. Megyénkben 3 vizsgálóhelyen mintegy 90 ember élt a lehetőséggel. Vizsgálatuk során 4 melanoma-gyanús esetet szűrtek ki.

A melanoma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyből is, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV-sugárzás, mechanikai ártalom), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Világszerte, így Magyarországon is növekszik az előfordulása.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában