Helyi közélet

2010.05.14. 14:38

Hiába irtották, sok a szúnyog

<p>Miskolc - Már háromszor irtották a szúnyogokat Miskolcon, ennek ellenére még mindig sok van.</p>

Sok a szúnyog Miskolcon – jelezte több olvasónk is. Annak ellenére, hogy a Miskolci Városgazda Kft., illetve az általuk megbízott Corax-Bioner Zrt. május 8-án csaknem 120 hektáron végzett légi biológiai irtást. Ezzel egyidőben földi, biológiai irtás is történt – mondta el lapunknak Kertész Béla, a cég műszaki vezetője. Ez nem az első támadás volt a vérszívókkal szemben, hiszen április 24–25-e között már indokolt volt egy földi biológiai lárvairtás. A műszaki vezetőtől azt is megtudtuk, hogy a kivitelező cég entomológus-biológus szakembereinek felmérése alapján kezdik meg a munkát. Az első irtást is ez indokolta: jelentős lárvaszám volt a tenyészőhelyeken. A szakember folyamatosan ellenőrzi ezeket, hogy a lehető legkedvezőbb időben végezhessék el a soronkövetkező irtást.

8 millió ellenük

Hány irtást terveztek az idei nyárra? Annyi lesz, amennyi indokolt a felmérések alapján – válaszolta Kertész Béla. Hozzátette: 8 millió forint van erre elkülönítve. A rendkívüli csapadékos időjárás is befolyásolja a szúnyogok számát, hiszen emiattt megnőtt a 10–30 centiméter vízvastagságú területek száma, ezen vizes felületek kedvezőek a szúnyoglárvák tenyészőhelyének. Az irtások hatékonyságát folyamatosan vizsgálják a szakemberek, az eredményektől függ a következő irtás időpontja – magyarázta.

Hogy mennyire volt hatékony a legutóbbi irtás? Az entomológus jelentése szerint 85–89 százalékban. A jelentés azonban azt is tartalmazza, hogy a közeljövőben szükség lehet egy kémiai irtásra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában