Helyi közélet

2010.05.11. 21:24

Gyorssegélyt ígértek a viharkárosultaknak

<p>Komlóska - A kárigényből kérhető előleg – ígérte meg a minisztérium Komlóskán.</p>

A vihar sújtotta területek polgármestereivel tárgyalt kedden Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium, Önkormányzati és Lakásügyi szakállamtitkára valamint Hoffmann Imre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. A találkozó helyszíne Komlóska volt, ahol csaknem 100 millió forintos kárt okozott a múlt heti vihar. Az összegyűltek az azonnali kormányzati segítség lehetőségeiről tárgyaltak.

A szakállamtitkár és a főigazgató-helyettes mellett Erdőhorváti, Komlóska, Tolcsva, Vámosújfalu, Olaszliszka, Hercegkút, Makkoshotyka polgármesterei voltak jelen az egyeztetésen. Lapunknak Vojnár László, Tolcsva polgármestere beszélt az elhangzottakról: a települések vezetői kifogásolták, hogy a vis maiorhoz csatolandó papírokért nekik kell fizetni. Például Tolcsván nyolc utcát érintett a vihar, ezek tulajdoni lapjainak kikérése 6200 forintba kerül az önkormányzatnak – magyarázta. Valamint – folytatta – a vis maior keretből a közúthoz tartozó utak, árkok helyreállítása sem fedezhető, miközben azok rendbentartása a települések feladata.

Bizonyító fotó

A települések attól is tartanak, hogy hiába becsülték fel a károkat, mire a szakértők kimennek hozzájuk, addig elképzelhető, hogy nem olyan állapotban találják azokat. A polgármesterek ezért azt kérték, hogy a minisztérium fotókat, videókat is fogadjon el bizonyítékként – tette hozzá.

Vojnár László elmondta: a minisztériumtól ígéretet kaptak arra, hogy észrevételeiket figyelembe veszik, valamint arra is, ha előleget kérnek, azt azonnal átutalják az önkormányzatnak. Tolcsván előreláthatólag az igényelt összeg felét kérik majd, hogy mielőbb megkezdhessék a helyreállítást – tudtuk meg.


Százmillió forintos nagyságrendű a "hegyi cunami" okozta kár Komlóskán és környékén

fuggetlen | 2010.05.11 15:25
Nem nyilvánítják katasztrófa sújtotta területté a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskát, valamint azokat a környékbeli településeket, amelyeken a múlt héten csütörtökön jelentős károkat okozott a hegyekről lezúduló, patakokat megduzzasztó esővíz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában