Helyi közélet

2010.05.01. 19:36

Elbúcsúztak a miskolci középiskolások

<p>Miskolc - Középiskoláink nagy részében már pénteken elbúcsúztatták a végzősöket, a miiskolci Kossuth és a Lévay gimnáziumokban azonban csak szombaton hangzott fel a Gaudeamus igitur.</p>

A ballagás hagyománya az 1870-es évekre eredeztethető vissza, a selmecbányai erdészeti és bányászati akadémia végzősei voltak azok, akik a „Ballag már a vén diák” kezdetű dalt énekelve elsőként járták körül búcsúképpen iskolájukat. A szokás meglepően hamar elterjedt, bár a múlt század húszas éveiben már az Elmegyek, elmegyek kezdető magyar népdal énekelték a távozó diákok. Az ötvenes években a ballagást is, mint sok más hagyományt, betiltották, de a tilalom nem maradt túl sokáig érvényben, és mára már nem csak a felsőbb iskolákban, hanem még a bölcsődékben is rendeznek ballagást.

Az iskolai búcsú hagyománya egyébként szorosan összefügg a szerenádéval: a végzősök a ballagást megelőzős éjjel körüljárják tanáraik otthonát, és ablakaik alatt énekelnek, zenélnek, majd a másnap az iskola zászlaját követve, teremről-teremre haladva járják végig az iskolát. A végzősök tarisznyát kapnak az alsóbb évesektől, amiben egy kis földet és az iskola fényképét teszik, hogy emlékeztesse a távozókat gyökereikre, pogácsát, bort és aprópénzt pedig, hogy útjuk során soha ne kelljen nélkülözniük.

Mára már egész iparág épült a ballagókra: vannak, akik tablót gyártanak, mások tarisznyát, meghívókat, de olyan is akad, aki három dimenzióban, lézerrel gravírozza egy üvegkocka belsejébe a ballagó fényképét.

ÉM


A 2010-es ballagók Borsod-Abaúj-Zemplénben

boon | 2010.05.01 19:18

Most töltik utolsó heteiket, napjaikat a gimnáziumokban, középiskolákban, szakképző iskolákban az idén végző diákok. Összeállításunkban az idén megyénkben ballagó középiskolások névsorát közöljük.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában