Helyi közélet

2010.05.28. 13:59

Egymillió alatt csak a közjegyzők

<p>Miskolc - A bíróságok terhelésének csökkentése érdekében volt szükség a szabályok módosítására.</p>

Június elsejétől változnak a fizetési meghagyásos eljárások szabályai – tájékoztatta lapunkat dr. Sisák Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság Elnöke. A jövő héten kedden hatályba lépő törvény értelmében az egymillió forintot meg nem haladó, kizárólag pénz fizetésére irányuló kérelmek ezt követően csak és kizárólag a közjegyzőknél terjeszthetők elő. A közjegyző a fizetési meghagyásos eljárásban az ország egész területére illetékes. A fenti határnap után a bíróságnál benyújtott kérelmeket a bíróságok a közjegyzőkhöz juttatják el.

Aki rendelkezik jogi képviselővel, kizárólag elektronikus úton nyújthatja be kérelmét, aki viszont nem veszi igénybe jogász segítségét, beadványát bármelyik közjegyzőnél előterjesztheti. A közjegyző ezt követően a kérelmet elektronikus úton megküldi a Magyar Országos Közjegyző Kamarának, ami ezután kijelöli az eljárni illetékes közjegyzőt és az iratokat hozzá továbbítja. Az eljáró közjegyző az ország bármelyik közjegyzője lehet, így nem feltétlenül az, akinél a kérelmet a fél benyújtotta – tudtuk meg dr. Sisák Pétertől.

A fizetési meghagyásos eljárásban a közjegyző az interneten elérhető országosan egységes számítástechnikai rendszert használva, gépi adatfeldolgozással jár el, és a kérelem kibocsátásról is ő gondoskodik. Az eljárás megindításakor 3%-os (legalább ötezer, legfeljebb 300 ezer forint) eljárási díjat kell fizetni a közjegyzőnek. Az ügyfél az eljárás során kérhet költségmentességet, a személyes költségfeljegyzési jog engedélyezését, de a költségek megelőlegezésére is lehetőség van a jelenlegi – bírósági eljárásra meghatározott – feltételek fennállása esetén.

A fizetési meghagyás ellen a kötelezett annak kézbesítésétől számított 15 napon belül a kibocsátó közjegyzőnél ellentmondással élhet, ennek hiányában a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, s ennek ugyanolyan hatálya van, mint a jogerős ítéletnek. A kellő időben előterjesztett ellentmondás folytán a fizetési meghagyásos eljárás – az ellentmondással érintett részben – perré alakul át, amiben a továbbiakban a kötelezett lakóhelye szerinti bíróság jár el. – tette hozzá dr. Sisák Péter.

A jogerős fizetési meghagyás alapján bírósági végrehajtás elrendelésére kérelem alapján van lehetőség, melyet bármely közjegyzőnél be lehet nyújtani, de azt a fizetési meghagyásban eljárt közjegyző rendeli el, míg a végrehajtás ténylegesen az önálló bírósági végrehajtó feladata – avatott be a további részletekbe dr. Sisák Péter.

ÉM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában