Helyi közélet

2010.05.13. 15:16

"Egy jó liter törkölynek volt inkább köszönhető..."

<p>Miskolc – Ihatóak-e a a nagy mennyiségű csapadék miatt a bükki forrásvizek? - kérdezi Olvasónk. Megkérdeztük a fogyasztókat is.</p>

„Régen a nagyobb esőzések idején azt mondta az illetékes hatóság, hogy pár napig nem javasolják a forrásvizek fogyasztását.” - mondta Olvasónk kérdésére válaszolva Dr. Komlóssy Attila orvos, barlangkutató. „Ha jelen pillanatban is gondok lennének, bizonyosan jelezné például az ÁNTSZ. Személy szerint én óvatosságból azt javaslom, hogy forralás nélkül az ilyen csapadékos időszakban, mint a mostani ne igyunk forrásvizet egy pár napig. A tapasztalatok szerint árvízi hozamban a karszt szűrőképessége jelentősen csökken, ám az is igaz, hogy vannak olyan források, amelyek nem ingadoznak jelentősen.”

A város másik végéről

A Bársonyos-, és Szinva-forrás is vizet adott ottjártunkkor. Attila a Martinkertvárosból jár közel egy évtizede a Bükkbe forrásvízért. Amikor felvetem neki, hogy tart-e az esetleges szennyeződésektől, legyint.

„Figyelj ide! Mindig húsz darab, másfél literes palackot hozok, és amikor otthon már csak kettő-három figyel a spájzban, akkor már jövök is fel utánpótlásért.” - mutat körbe a műanyagpalack arzenálra. „Nekem egyszer romlott el a gyomrom az elmúlt években, de az a … hogy is mondjam... tisztítókúra inkább egy jó liter törkölynek volt köszönhető,m mint sem a bükki forrásvíznek...”

A Bársonyosnál két szimpatikus öreg úr cuccol be egy „mi autónkba”. Mesélni, mesélnek, sőt!

Szeretik

„Hatodik éve hozzuk a forrásvizet. 13 kilométerre lakunk innen, de nagyon szeretjük.” - mondja a fiatalabb. „Nem hiszem, hogy bármi baj lehetne, ha ilyenkor is isszuk.”

- Hónapokig eláll ez a forrásvíz fiatalember, és semmi baja. - teszi hozzá a „fehérebb” hajú.

Még beszélgetünk vízátfolyásokról, kidőlt fákról, tarvágásról és jó kis bükki kirándulásokról, majd elköszönök. Autóba ülök, visszanézek; mind a két forráskútnál töltik a palackokat.

(JLI)

A legjelentősebb
A Bükk-fennsík legjelentősebb vízfolyása a Bánkút melletti Száraz-völggyel induló Garadna-völgyben található. A Garadna [patak] számos karsztforrás (Garadna-, Margit-, Vekerle-, Eszperantó-forrás) és több kis patak (Felső- Sebes-víz, Alsó-Sebes-víz, Három-kúti-völgy, Lencsés, Savós-völgy) vizét veszi fel, mielőtt Lillafürednél a Szinvába ömlik. Ennek vize a Szinva- és Bársonyos-forrásból ered, majd észak felé folyva felveszi a Szinva-Fő-forrás vizét, valamint az időszakos Soltészkerti-forrás, továbbá az Anna-táró forrásainak a vízműellátásból már kikapcsolt vizét. A Garadna torkolata után a Szinva kelet felé veszi az útját, és magába fogadja a Csanyik-völgy patakjának vizét (melyet a Forrás-völgy patakja gyarapít), valamint a Diósgyőri-források vizét. (Forrás: BNP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában