Helyi közélet

2010.05.28. 11:31

320 riasztás - pénteken 300 ezer homokzsák érkezik

<p>Összesen 300 ezer homokzsák érkezik pénteken Magyarországra, hogy az árvízi védekezésben kifogyott készleteket feltölthessék velük.</p>

Magyarország az uniós államoktól várt felajánlásokat, ezek közül most a cseh 100 ezer darabos felajánlás érkezik meg, illetve Romániából 200 ezer homokzsákot várnak péntekre. Közben a csütörtöki helyi záporok-zivatarok miatt összesen 320 helyre kellett kivonulniuk országszerte a tűzoltóknak, a legtöbb riasztás Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéből érkezett. A kitelepítettel helyzete javul: a korábban ezernél is több kitelepített közül már csak alig több mint 160 ember van, aki még nem térhetett vissza otthonába.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökséget pénteken úgy tájékoztatta, hogy a továbbra is labilis időjárás miatt csütörtökön is több helyen voltak helyi záporok, zivatarok, felhőszakadások. a korábbi napok viharkárai és a csütörtöki károk miatt összesen 320 helyre kellett vonulniuk a tűzoltóknak csütörtök reggeltől péntek reggelig tartó időszakban.

A legtöbb - több mint 60 - riasztás Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett. Sok helyre kellett menniük még Pest-, Komárom-Esztergom-, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében is. Általában vízszivattyúzáshoz kértek segítséget, illetve néhány kidőlt fánál kellett dolgozniuk a tűzoltóknak. Kora este Bakonycsernye egy utcáját újra elöntötte a sár, de a település nem kért segítséget. Borsodban elöntötte a víz a 26-os főút egy szakaszát, Budaörsön egy ház felé több köbméter föld csúszott meg, de az épület nem került veszélybe. Száron és Pusztavámon 3-3 utca házait kellett homokzsákokkal védeni a víztől, ehhez az OKF 5-500 zsákot küldött a helyszínre.

Csökken az árvíz miatt kitelepítettek száma: péntekig 165 ember nem költözhetett még vissza a lakóhelyére, közülük majdnem százan borsodiak. A megyében egyébként a legfrissebb adatok szerint 16 településen 162 épületet veszélyeztet árvíz, ez 568 embert érint.
A környezetvédelmi tárcától származó adatok alapján 7 vasúti szakaszon van sebességkorlátozás és 6-on lezárás. a közutak közül 9-en teljes, kettőn félpályás lezárás van érvényben.

Magyarország az úgynevezett uniós polgári védelmi mechanizmus útján kért homokzsákokat a kifogyott készletek feltöltésére. Romániából pénteken érkezik 200 ezer darab, ezeket Nyíregyházára szállítják le, a cseh szállítmány - 100 ezer zsák - fél háromkor, délután érkezik Rajkára, ezt Budapestre kísérik. Hollandia 100 ezres felajánlásának leszállításáról még tart az egyeztetés - mondta Szentes György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában