Helyi közélet

2010.04.16. 11:06

Zöld Nyíl: indul az építkezés

<p>Miskolc - Május elején indul a Zöld Nyíl nulladik szakasza, majd szeptemberig folyamatos lesz az építkezés.</p>

Hamarosan megkezdődik a Zöld Nyíl villamosprojekt nulladik szakasza, amely az Újgyőri főtér és a Városház tér közti pályát érinti majd. Egészen pontosan ezen a szakaszon villamospótló buszok szállítják majd az utasokat. A munkálat a Thököly úti vágánykapcsolat beépítésével indul. Mivel ez az időszak az érettségizőket is érinti, ezért az MVK Zrt. a lakosok mellett, az azon a szakaszon érintett iskolákkal is felveszi a kapcsolatot. A munkálatok május 3-án kezdődnek és május 9-ig tartanak majd. Ezt Csontos Ágnes, a Zöld Nyíl Projekt Igazgatóság projekt menedzsere mondta el lapunknak.

Mivel Agora-levelezőfórumunkon több kérdés is felmerült a Zöld Nyíllal kapcsolatban, ezeket igyekeztünk feltenni Csontos Ágnesnek. Elsőként azt, milyen szakaszokban tervezik a projekt munkálatait? „A nulladik után következik az első ütem, amely május 10-e és június 15-e között lesz, ez a Tiszai pályaudvar és a Szinvapark közötti pályát érinti, majd a Városház tér és a Thököly utcai rész kerül sorra. A munkálatokat igyekeztünk úgy ütemezni, hogy az Operafesztivál idején a belvárosban ne legyenek nagyobb építkezések. Ezért a Szinvapark és a Városház tér közti pályánál csak a fesztivál után kezdődik az építkezés” – válaszolta a projekt menedzser. Hozzátette: az építkezés mindenhol bontással, közműkiváltással indul.

Pályaépítés nem

Azt is megtudtuk, hogy elképzelhető, hogy szeptember, október környékén a kivitelező, a pályahosszabbítás területén, a közműkiváltást elvégzi. Azt azonban hangsúlyozta: pályaépítés nem lesz az idén.

A tervekről is érdeklődtünk, egészen pontosan arról, mikor hozzák nyilvánosságra a tervező által jegyzett elképzeléseket. A projekt menedzser azt mondta: ezeket a NOVIA Kft. jegyzi, és jelenleg jóváhagyásra várnak. De – folytatta – ezeket már dr. Simon Gábor, a projekt miniszteri biztosa, lapunk tavalyi fórumán, már bemutatta. Valamint április 29-én, az Ifjúsági és Szabadidő Házba lakossági fórumot szerveznek, ahol tájékoztatják a miskolciakat a forgalmi rend változásokról is. Csontos Ágnes ígéretett tett arra, hogy a zoldnyil.hu honlapot frissítik majd, és a lakosok ott is tájékozódhatnak az aktualitásokról.

 Beton falú megállók?

Az Agorán többen kifogásolták az előzetes látványterveken szereplő villamosmegállókat. Ezeken az látszik, hogy egy beton fal választja majd el a peront az úttesttől. Csontos Ágnes elmondta: „Ami a képeken szürke, nem biztos, hogy betonból lesz, de az biztos, hogy nem lesznek nyitott megállók. A tervek még nincsenek engedélyeztetve, nem véglegesek, de mindenképp a főépítész elképzeléseit követik majd. Ezek a falak minden városrészben igazodnak majd a környezethez, a Városház téren például valószínű, átlátszó plexi lesz, Diósgyőrben pedig tégla” – sorolta.

Azokra a kérdéseinkre, hogy merre tervezik a forgalom elterelését, illetve hogyan tájékoztatják majd erről az ott élőket, végeztek-e azokban az utcákban zaj- és rezgésvizsgálatot, későbbre ígért választ a projekt menedzser.


Kapcsolódó cikkek:

Miskolci villamosprojekt: Még nincs szerződéskötés
Miskolc - Csütörtökön kiderülhet, merre terelik a forgalmat a villamospálya rekonstrukciójakor.

Miskolci villamosprojekt: Éles kanyar helyett egyenesen
Elkezdték bontani azokat a házakat Diósgyőrben, amelyek szűkké tették az adott útszakaszt, így nem fért volna el a villamos meghosszabbított pályája. Ha meglesznek rá az engedélyek...

Nézőpont: Titokzatos villamosprojekt
Nem lettünk sokkal okosabbak. A villamosprojektre gondolok. Tudjuk már, ki nyerte a pályatendert, azaz hogy mely cég lesz a generálkivitelezője az új pályának, és ki hosszabbítja meg, és azt is, hogy mely cégtól vesszük majd a villamosokat. Hajdu Mariann jegyzete.

Indulhat végre a villamos
Miskolc - Egy biztos, május 3-án elkezdődik a villamos nagyprojekt, mégpedig a Tiszai pályaudvarnál...

Olasz villamosok: Milánó után Miskolcon is
Csendes, energiatakarékos, alacsonypadlós, jó széles. Ilyen lesz a miskolci villamos. Olasz villamosa lesz Miskolcnak: így döntött csütörtöki zárt ülésén a miskolci önkormányzat közgyűlése.

Nézőpont: Imádni való leszel, villamos?
Annyi idős voltam, mint most a lányaim, és már egyedül, villamossal jártam iskolába. Sárga volt, iszonyúan zörgött – így emlékszem – alig lehetett hallani a mellettünk álló hangját. Hajdu Mariann jegyzete.

Olasz cég nyerte a miskolci villamostendert
Miskolc - A helyi önkormányzat csütörtöki döntése szerint az Ansaldobreda nevű olasz cég szállítja a szükséges 31 villamos járművet a miskolci Zöld Nyíl elnevezésű villamosprojekthez.

A Fidesz szerint a szocialisták kampánycége nyerte a miskolci villamosprojektkommunikációs tenderét
A miskolci szocialisták kampánycége nyerte a borsodi megyeszékhelyen, 38 milliárd forintból lebonyolítandó, Zöld Nyíl elnevezésű villamosprojekt 224 millió forint értékű kommunikációs tenderét. Mindezt sajtótájékoztatón jelentette be két fideszes önkormányzati képviselő pénteken.

Visszautasítják a miskolci szocialisták a villamosprojekt kommunikációs tenderével kapcsolatos fideszes állításokat
Visszautasítják a miskolci szocialisták a helyi fideszes képviselők vádjait a miskolci Zöld Nyíl villamosprojekt kommunikációs tenderével kapcsolatban. Zsiga Marcell és Juga György sajtótájékoztatójukon azt állították: az önkormányzat etikátlanul és szerintük törvénytelenül egy, a szocialisták kampányában is részt vevő kft-nek adta a több mint 200 millió forintos megbízást.

Milyen lesz a miskolci villamos?
Miskolc - Ma (csütörtökön) – többek között az is – kiderül, mely villamosgyártó cégtől vesszük meg majd a járműveket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában