Helyi közélet

2010.04.21. 13:00

Vulkáni felhő megyénk egén

<p>Miskolc - Észleltek ugyan kiugró értékeket a szállópor koncentrációjában errefelé, de kétséges, hogy a vulkáni felhő miatt.</p>

Három egymást követő napon – péntek, szombat és vasárnap – észlelt kiugró értékeket a szállópor koncentrációjában az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, méghozzá a miskolci Búza téri mérőállomáson. Valamennyit szokatlan, azaz este 6 és éjfél közötti időben, tájékoztatott Uramné Lantai Katalin, aki nyomban hozzátette: bár felvetődött, hogy a vulkáni hamu okozta ezen eltérést, azonban feltételezhető, hogy ha ez állna a háttérben, akkor a megnövekedett értékek folyamatos növekedést mutattak volna. A felügyelőség illetékességébe tartozó többi – egri, oszlári, tiszaújvárosi – mérőállomáson is az éjszakai órákban mértek kiugró, esetenként egy-egy negyedórában 60-75 mikrogramm közötti – egyébként egyre növekvő – értékeket, ugyanakkor a napi, 24 órás átlagértékek bőven az egészségügyi határértékek alatt maradtak.

Elemzésre alatt a porminta

– Arra vonatkozóan, hogy a vulkáni hamu megjelent-e hazánk légterében, eltérőek a vélemények. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szerint nem, a Levegő Munkacsoport szerint igen. Bizonyosságot az jelenthetne, ha minőségi elemzést végeznének: akkor kiderülhetne, hogy vulkáni hamut tartalmaz-e porminta. Ez azonban a felügyelőségnek nem feladata – szögezte le a felügyelőség munkatársa. Tudomása szerint az OMSZ referencia központjában időközben megkezdték a rendelkezésre álló minták elemzését.

Újra fölöttünk a felhő

Újra az ország légtere, épp az északi megyék fölé érkezett a vulkáni eredetű porfelhő, erősítette meg információnkat az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának meteorológusa, Rázsi András kedd délelőtt. A rideg logikára alapozva próbált megnyugtatni: az egészségre aligha van káros hatással, ráadásul egyre kisebb koncentrációban van jelen a légkörünkben, ott is a magasabb szinteken. Leginkább a látási viszonyokat csökkenti valamelyest. Némi időjárás-módosító hatása akkor lehet, ha hetekig itt marad, de akkor is legfeljebb néhány tized Celsius-fokkal hűvösebb lehet.

Szombaton távozhat

Jelenleg egy közepes koncentrációjú hamufelhő van az ország felett – adta ki kedd délután a Független Hírügynökség. – Körülbelül 6000 méteres magasságban, de ez nem jelent semmilyen veszélyt. Ha a vulkáni aktivitás erős marad, akkor az ország felett uralkodó északnyugati áramlások miatt várható, hogy a következő napokban még Magyarország fölé sodródhat magasabb koncentrációjú hamufelhő - mondta a keddi tájékoztatón Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülési és veszélyjelző meteorológusa. Az előrejelzések szerint csak szombattól fordulhat délire a magas légköri áramlás Magyarország felett, ami a mediterrán területről tiszta levegőt sodorhat az ország fölé – tette hozzá.

ÉM-SzK


Az ÉM kérdései és a válaszok a vulkáni porfelhőről

eszak | 2010.04.20 15:04

Miskolc - Az Észak-Magyarország kérdéseinre dr. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettes főorvosa válaszolt.


A kisgépekre nem ártalmas

eszak | 2010.04.16 20:58

Miskolc - Több európai, nemzetközi repülőteret is lezártak az közeledő vulkáni hamufelhő miatt. De mi a helyzet a kisebb repülőtereken?


"Nem kell félni a hamutól"

eszak | 2010.04.16 20:56

Mezőcsát - Okozhat-e valamilyen egészségkárosodást, ha hazánk felé ér a vulkáni hamu? – kérdeztük dr. Ginál Rózsától, a mezőcsáti tüdőgondozó tüdőgyógyászától.


Nézőpont: Nyárra atomtél?

eszak | 2010.04.19 08:34

A legvadabb science-fiction művek kiagyalói is megirigyelhetnék az utóbbi napok történéseit. A tudósok bevallottan tanácstalanok, hogy meddig ontja még az izlandi vulkán a tüzes hamuját. Szántó István jegyzete


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában