Helyi közélet

2010.04.11. 22:46

"Tessék mondani, hány ikszet tegyek?"

<p>Miskolc - Sokan keresgélték szavazás előtt a saját választókörüket, de aztán mindenki megtalálta.</p>

Igazán hasznosan töltöttük az időt vasárnap délelőtt a Győri kapuban található 77-es és 78-as szavazókörben. Riportkészítésen kívül ugyanis nagyon sok ember kérte a segítségünket: nézzük meg az értesítőjüket, pontosan melyik szavazókörben kell leadniuk a voksukat. Volt olyan asszony, aki még az épületet sem találta el elsőre, az óvoda helyett ugyanis az iskolába ment.

A 78-as szavazókörben már reggel 6-kor megjelent az első szavazó. Azután folyamatosan érkeztek az emberek. Délelőtt főleg nyugdíjasokkal találkoztunk, akik templom előtt vagy után járultak az urnához. Kérdéseket is inkább ők tettek föl a szavazatszámláló bizottságnak, mint például: hány ikszet kell tenni a szavazólapra, hogyan kell összehajtani a lapokat, hogy azok beleférjenek a borítékba, milyen tollat lehet használni a szavazáshoz?

„A jövőnkről van szó”

Tíz óra után egyre több kisgyermekes család érkezik. A négyéves Patrik plüsskutyáját is magával hozta, és még azt is megengedi, hogy bárki megsimogassa a kutyust. Édesanyja, Bánrévi Ágnes a szavazás fontosságát hangsúlyozza.

– A jövőnkről van szó – teszi a kezét domborodó hasára. Megtudjuk, áprilisvégére megérkezik Patrik kistestvére, aki szintén kisfiú. – Muszáj változtatni, mert ez az elmúl nyolc év nem volt a legjobb – jegyzi meg.

Férje, Bánrévi Ákos mindezzel egyetért, és reménykedik, hogy valóban történik valami kedvező változás.

– Most a boltba megyünk! – tudatja Patrik távozóban, az édesanya pedig kiegészíti, hogy bevásárlás után főznek, ebédelnek, majd ellátogatnak a bababörzére. Egy-két apróságot vesznek még a kisbabának, de mivel Patrik is úgy nő, mint a gomba, neki is szüksége lesz néhány ruhadarabra.

„Kevés a nyugdíj”

Tóth Józsefné már túl van a szavazáson. Ő is a jobb jövő reményében jött voksolni:

– Kicsi a nyugdíj! – panaszkodik. – Igen nehéz kifizetni belőle a rezsit. A fiataloknak meg nincs munkahelyük. A szüleik, nagyszüleik támogatására vannak utalva – sorolja a bajokat, majd megtudjuk, az ebédet már reggel megfőzte, most elmegy a templomba, azután ebédel, a délután pedig a pihenésé.

– Változást szeretnénk! – jelenti ki határozottan Bredács Gréta, aki párjával érkezett a szavazásra. – Mert ami most van, az katasztrófa. Ennél csak jobb lehet, teszi hozzá, majd indul is, mert az édesanyját szeretné még meglátogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában