Helyi közélet

2010.04.19. 10:37

Útelöntések, levonuló árhullám

<p>Miskolc - A Sajón gyorsan levonult az árhullám, a Bódva lassan apad.</p>

Az árvízvédelmi területre indulva már Miskolc határában vízzel elárasztott területeket találtunk. A Sajó árterében majd továbbhaladva a BricoStore, és az Auchan oldalán is számos kisebb-nagyobb „víztócsa” jelezte: az elmúlt napokban kiadós csapadékmenyniség hullott a területre. Az M3-as 3-as útnál lévő csatlakozásánál a körforgalom minden oldalon vízzel borított, a mélyedések kisebb tavakká alakultak. Látszik a töltés aljában folyó csatorna nem bírta már elvezetni az összegyűlt vizet és kiöntött a rétre. „Tegnap még vagy 20-30 centiméterrel magasabb volt a vízállás.” – meséli Sallai Rajmund, aki a szomszédos benzinkútnál dolgozik. Véleménye szerint nem használ a töltésnek, de azt sem hiszi, hogy túl nagy gondot okozna, mivel nem áramlik és gyorsan vissza is húzódik.

További csapadék várható

A hidrometeorológiai előrejelzés szerint hétfő hajnaltól ismét sokfelé lesz eső, zápor, amelynek mennyisége elérheti a 10-20 millimétert is. A Sajó Hernád torkolat alatti szakasza még árad, de hétfőn ott is bekövetkezik a tetőzés – tájékoztatott Csont Csaba, az ÉKÖVIZIG sajtószóvivője. Az árhullám levonulása tovább folytatódik, melyet a Sajószentpéter alatti szakaszon már a Bódva árhulláma is befolyásol. A Bódva Hídvégardónál tetőzött 291 centiméteres rekord vízállással. Az áradás miatt lezárták az utat Edelény és Abod között. Szendrő térségében és a Bódva alsó szakaszán további vízszintemelkedések várhatók. Utánpótlás nélküli árhullám vonul le a Hernádon. Hidasnémeti térségében a II. fokú szint közeli vízállással (248 centiméter) tetőzött a folyó. A Hernád áradása miatt Pere és Hernádszentandrás és Sajólád és Bőcs között is útlezárás volt. További lassú áradás várható a Bodrogon is, de a vízállások egyelőre elmaradnak a készültségi szintektől. A folyó vízgyűjtőjére a jövő hét első napjaiban újabb jelentős csapadék hullhat és ekkor további áradás valószínű. A Tisza és a Bodrog, ill. a Sajó és a Hernád árhullámainak együttes hatására, a jövő hét második felében Tiszapalkonya alatt az I. fokú készültségi szintet meghaladó vízállások is létrejöhetnek. Mind a 7 belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. A belvízvédekezésben összesen 51 fő vett részt.

A hegy gyomrából folyt a víz

Az esőzések következtében egy háromhutai lakóházra – a település óhutai részén – az épület mögötti hegyoldal egy körülbelül 30-szor 15-ször 20 méteres része szombaton este rácsúszott. A ház egyelőre komolyabban nem rongálódott meg, de, ha újabb eső érkezik, a földdarab vélhetően tovább csúszik – tájékoztatott Verbovszki Károly, Háromhuta polgármestere. Az épület tulajdonosa, egy anya két gyermekével egy szomszédos melléképületben töltötte az éjszakát. A polgármester elmondta az esőzésre jellemző volt, hogy soha nem tapasztalt helyeken a hegy gyomrából is ömlött a víz. A veszélybe került lakóház közvetlen a kultúrház mellett található, s bár számos támfalat építettek, patakmeder megerősítést végeztek az évek során ide még nem jutott a pályázatokon nyert forrásokból. Várhatóan két-három hónap múlva lehetne hozzálátni és becslése szerint legalább 4-5 millió forintba kerülne a ház mögötti támfal kialakítása. A legveszélyeztetettebb középhutai rész támfalát nemrégiben csinálták meg, ha az nincs, még több ház kerülhetett volna bajba – emeli ki a település első embere.

Vasárnap vízátfolyás volt tapasztalható az alábbi utakon:
·     Putnok-Királd közötti úton 300 méter hosszon
·     a Sajóivánka-Sajókaza közötti úton két helyen 20-20 méter hosszon
·     a Komjáti-Bódvalenke közötti úton 60 m hosszon
·     a Komjáti-Tornaszentandrás közötti úton 200 m hosszon
·     a Muhi-Köröm közötti úton 300 m hosszon.

Belvízvédelem:

I. fok: hevesi-, délborsodi területeken, valamint a Bodrogközben.
II. fok: Taktaközben, és a Bodrogzugban
Április 17-én összesen 10 szivattyútelep biztosította a belvizek átemelését a befogadó folyókba (Tisza, Bodrog, Takta, Sajó). Az elmúlt 24 órában az átemelt vízmennyiség 1 millió köbméter volt.
Az elöntött területek nagysága összesen 6730 hektár, amelyből 2070 hektár vetés, 1145 hektár szántó, 3030 hektár rét/legelő.  A legnagyobb elöntések  a Bodrogközben vannak, összesen 4750 hektár.

Kapcsolódó cikkek:

Árad a Hernád, apad a Sajó

eszak | 2010.04.19 10:34
Miskolc - Kiköltöztetett családok és lassú apadás: a hét vége mérlege a folyók áradása kapcsán.

Árvíz: Útlezárások Borsodban

boon | 2010.04.19 10:20
A Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt továbbra is több útszakasz van lezárás alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Zacskós vizet kaptak

eszak | 2010.04.19 08:29
Perkupa, Szögliget - Szögligeten tasakos víz osztásával biztosították a lakosság vízellátását szombaton, mivel a karsztvízbázisban gondot okozott a nagy mennyiségű csapadék.

Szögliget ivóvíz nélkül maradt

fuggetlen | 2010.04.18 17:35
Újabb mellékutat kellett lezárni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így már féltucatnyi olyan út van itt, amelyeken a víz miatt nem lehet közlekedni.

Árvízvédelmi tájékoztató

boon | 2010.04.18 14:49
Folyóink külföldi és hazai vízgyűjtő területein a tegnapi nap folyamán jelentős csapadéktevékenység nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában