Helyi közélet

2010.04.17. 14:26

Árvíz Borsodban - Még rokonoknál vannak az árvíz miatt kiköltöztetett családok Szalonnán

<p>Szalonna, Szendrő - Már apad a Sajó és a Bódva, de több helyen még mindig védekeznek az önkormányzatok az ár ellen. Szalonnán pénteken tizenhat embernek kellett elhagynia otthonát, mert házaikat körbefogta a víz, ők rokonokhoz költöztek. Most Szendrőnél fenyeget a Bódva árhulláma.</p>

Felbermann Tamás, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) igazgató-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: a két folyó egyre lejjebb tetõzik, a felsõ szakaszokon pedig már apad. A Sajó az eddig mért legmagasabb szint közeli érték közelében tetõzött, a Bódva pedig tíz centiméterrel meg is haladta az eddigi legnagyobb vízállást. Az igazgató-helyettes hozzátette: a szlovákiai vízgyûjtõ területeken is apadás tapasztalható. Azon a területen a jövõ hétre ugyan esõt jósolnak a meteorológusok, ám az már nem éri be a mostani árhullámot - közölte. Az Ékövizig védmûvein ezúttal nem volt szükség magassági védekezésre, de folyamatosan figyelik az esetleges töltésszivárgásokat. Az önkormányzatokat ötezer homokzsákkal, valamint szakmai tanácsokkal segítették a védekezésben.

Mezei Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese elmondta: a Szalonnán kitelepített családok rokonoknál aludtak és most is náluk tartózkodtak. A biztonság kedvéért azonban ágyakkal berendezték a helyi általános iskola tornatermét is. Tájékoztatása szerint a következõ órákban Szendrõnél tetõzik a Bódva, így ott várható komolyabb védekezési munka.


Vigyázat, vízátfolyások megyénk útjain!

boon | 2010.04.17 10:02

Nézze meg, hol kell vízátfolyásokra, útlezárásokra számítani Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az áradó folyók miatt!


Még hogy kiszárad a Szinva patak!

boon | 2010.04.17 09:36

Miskolc, Felsőhámor - Az elmúlt napokban annyi eső esett, hogy a miskolci belvárosban és Felsőhámorban is árad a Szinva patak. Nézze meg a videókat!


Mintha a folyót szivattyúzták volna Szalonnán

eszak | 2010.04.16 21:04

Szalonna - Folyóink áradása a megye több teleülésén okozott kisebb-nagyobb károkat, de az előrejelzések szerint újabb esőzésekre lehet számtani, ami nem éppen jó hír azoknak a családoknak, akiknek már el kellett hagyniuk otthonaikat.


Kiköltöztettek tizenhat embert Szalonnán Borsodban

fuggetlen | 2010.04.16 17:36

Szalonna - A Bódva folyó áradása miatt tizenhat embernek kellett elhagynia otthonát a Borsod megyei Szalonnán, ideiglenesen a helyi iskola tornatermében helyezték el őket. A Sajó és a Bódva mentén kilenc településen folyik védekezés, most száz ember pakolja a homokzsákokat azokon a helyeken, amelyeket veszélyeztet a víz. Borsodban öt út járhatatlan az árvíz miatt.


15 milliós kár a kisvasútban

boon | 2010.04.16 15:46

Miskolc - Az elmúlt napok heves esőzései miatt földcsuszamlás történt a Bükkben, aminek következtében veszélyessé vált a lillafüredi kisvasút egy pályaszakasza.


Árvíz Borsodban: Ma várható a Sajó és a Bódva tetőzése

fuggetlen | 2010.04.16 08:36

Pénteken várható a Sajó és a Bódva tetőzése a Sajó völgyében. Az árhullám mértéke meghaladja a harmadfokot, mindkét folyó vízszintje rekordmagasan áll.


Földcsuszamlás a papírgyárnál

boon | 2010.04.16 08:29

Miskolc - A lillafüredi kisvasút nyomvonalát több helyen alámosta a csapadék, statikus vizsgálja meg, hogy biztonságosan használható-e.


Áradás: Útlezárások Borsodban

boon | 2010.04.16 08:12

Az utóbbi idők heves esőzései miatt több folyó is megáradt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezért útlezárásokra került sor.


Leszakadt az ég Miskolcon

boon | 2010.04.15 19:03

Április szeszélyes hónap, na de ennyire? Egyik percben nyári napsütés, a másik pillanatban jégeső! Hatalmas viharfelhőkkel érkezett az első idei jégeső megyénkbe.


Áradnak a folyóink

boon | 2010.04.15 16:04

Miskolc, Sajószentpéter, Tokaj - Csont Csaba, az Ékövizig osztályvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy megyénk folyóin több helyen is árhullámok alakultak ki.


Megyeszerte tombolt a víz

boon | 2010.04.15 16:02

Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tíz településen okozott károkat a szerda esti felhőszakadás. Utakat mosott el, pincéket töltött meg az ítéletidő a megye több települséén. További esőzések várhatóak.


Kicsúszott a föld a kisvasút alól

eszak | 2010.04.15 14:11

Miskolc - Földcsuszamlás miatt bizonytalan ideig nem jár a lillafüredi kisvasút.


Levonult az ár Komlóskán

fuggetlen | 2010.04.15 13:56

Komlóska - A nagy mennyiségű eső miatt kiáradt a településen átfolyó patak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán. A víz kerteket, pincéket, köztereket árasztott el, megrongált több önkormányzati ingatlant és utat. Az ár már levonult, a helybeliek pedig megkezdték a károk helyreállítását, a pincékbe befolyt víz kiszivattyúzását.


Videó: Óriási vihar a Bükkben

boon | 2010.04.15 10:37

Miskolc - Szerda éjszaka a Bükkben: a Majális parknál ömlött le a víz a hegyoldalról, az úton keresztül.


Tíz településen okozott gondot a szerda esti felhőszakadás Borsodban

fuggetlen | 2010.04.15 09:56

Tíz települést érintett a szerda esti felhőszakadás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Negyvenkilenc házat kellett homokzsákkal védeni, harminckilenc helyen szivattyúztak, egy helyen kisebb földcsuszamlást is okozott a víz. Több mint kétszázan vettek részt a védekezésben.


Kisebb árvíz Diósgyőrben

boon | 2010.04.14 23:53

Miskolc - Hacsak egy fél órára is, de kilépett a Szinva patak a medréből és 10-15 cm magasságban állt a víz Miskolc egyik legcsendesebb utcájában - adta hírül Bocsi Máté Levente olvasónk a szerkesztőségünknek szerda éjszaka.


Felhőszakadás Borsodban: hat településen volt szükség védekezésre megáradt patakok miatt

fuggetlen | 2010.04.14 19:56

Hat településen volt szükség a tűzoltók komolyabb beavatkozására Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerdán délután és este, a hirtelen jött felhőszakadás miatt. Több patak is megáradt, így sok helyen homokzsákokkal kellett védeni a házakat.


Jégeső, özönvíz az ország több területén

fuggetlen | 2010.04.14 18:31

Több helyen is jégeső esett Baranya megyében, de negyed óráig hullott a jég Szolnokon is szerdán délután. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán viszont az eső okozott gondot: a megáradt Komlóska-patak elmosta a település feletti ruszin parkot és utakat rongált meg.


Árvízre készülnek a Sajó és a Hernád mentén

fuggetlen | 2010.04.14 16:41

A csapadékos időjárás miatt harmadfokú, és ez eddig mért legmagasabb szintet is megközelítő árhullám alakulhat ki a Sajón és a Hernádon a hétvégén. Ha ez megtörténik, a Sajó völgyében akár húsz település is veszélybe kerülhet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában