Helyi közélet

2010.04.19. 18:57

Még keresik a megbetegedések okát

<p>Miskolc - Nem vízjárvány áll a miskolci kollégiumi tömeges megbetegedés hátterében. A laborokban keresik a "tettest".</p>

Április 15-től a miskolci Központi Leánykollégiumban, valamint a főzőkonyhájáról ellátott intézményekben hányásos hasmenéses tünetekkel járó megbetegedéseket észleltek. Az ÁNTSZ illetékes kistérségi és regionális intézete április 16-án helyszíni járványügyi vizsgálatot végzett. A megbetegedés okának kiderítése céljából a betegektől székletmintákat küldtek az ÁNTSZ Mikrobiológiai Laboratóriumába, amelyek vizsgálata folyamatban van. A tünetek, a rövid lappangási idő, a betegség lezajlása, a járványügyi vizsgálat eddigi tapasztalatai alapján hányás-hasmenéssel járó vírusfertőzés (például calicivírus fertőzés), illetve ételmérgezés gyanúja merült fel – tudatta az Észak-Magyaroszággal dr. Papp Erzsébet epidemiológus főorvos. Hangsúlyozta: a vízjárvány gyanúja fel sem merülhet. Ugyanezt erősítette meg MIVÍZ Kft-től kapott közlemény is, mely egyenesen visszautasítja még a feltételezést is. Az ivóvízzel kapcsolatba hozható járványoknak egyébként is jellegzetes sajátosságai vannak (mint robbanásszerű kezdet, az adott vízmű ellátási területén előforduló nagyszámú megbetegedés), amelyeket ez esetben nem tapasztaltak.

A megbetegedések miatt a Központi Leánykollégium főzőkonyháján a hatáskörrel rendelkező Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal is vizsgálatokat végez a fertőzőforrás felderítése céljából. Laboratóriumi vizsgálatokat ők is végeznek annak érdekében, hogy kiderítsék ételmérgezés okozta-e a megbetegedéseket.


Rossz volt az étel?

eszak | 2010.04.19 08:27

Miskolc - Számos olvasónk is jelezte, hogy a miskolci Központi Leánykollégiumban étkezők közül a hét utolsó napján több iskola diákjai és néhány ügyészségi és bírósági dolgozó hányás-hasmenéssel kényszerült betegszabadságra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában