Helyi közélet

2010.04.15. 16:02

Megyeszerte tombolt a víz

<p>Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tíz településen okozott károkat a szerda esti felhőszakadás. Utakat mosott el, pincéket töltött meg az ítéletidő a megye több települséén. További esőzések várhatóak.</p>

Több helyen kiléptek a medrükből a patakok, a kerteket elmosta az eső, megteltek a pincék, de a kisvasút pályáját megrongálta az intenzív esőzés, illetve a nyomában bekövetkező rézsűomlás. A miskolci tűzoltók először szerda este hét óra körül Perecesről kaptak riasztásokat, a völgy meredekebb részein lakók kértek segítséget – tudtuk meg Bódi Zoltántól, a a Miskolci Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság szóvivőjétől, de jött segélyhívás Berekaljáról, Alsóhámorból, Bükkszentkeresztről, Bükkaranyosról és Répáshutáról is. Alsóhámorban egy házat annyira megrongált a víz, hogy statikusnak kell megvizsgálnia, nem vált-e életveszélyessé. Innen két embert kitelepítettek, ők átmenetileg rokonokhoz költöztek.

A tűzoltók teljes létszámban a helyszíneken voltak, ahol tudtak, szivattyúztak, de sok helyen nehezítette a feladatukat, hogy a folyamatos csapadékutánpótlás miatt nem volt hová átemelni a vizet. A legtöbb helyen homokzsákokkal kellett volna védeni az ingatlanokat, ezekből viszont csak kevés állt rendelkezésre, mondta Bódi Zoltán. A tűzoltók civil kocsikkal is vitték a szivattyúkat, és még csütörtökön is dolgoztak – amikor apadt egy kicsit a vízszint, újrakezdték a szivattyúzást. Több száz ház ázott el, de főleg a vályogból épülteket veszélyeztette a csapadék.

Berekalján is az okozott gondot, hogy a percek alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék nem tudott hol elfolyni. Ott jártunkkor, csütörtökön délelőtt többen saját kezűleg igyekeztek a károkat elhárítani. – Húsz éve lakunk itt, de ilyen még nem volt – mesélte Riczu András. – Este az volt az érzésem, hogy a szülőfalumban vagyok a Hernád partján, olyan csobogással ömlött a víz az árokban. – Az eső nem csak a könnyen szállítható hulladékot, ágakat sodorta a lejtős erdei területről a városba, hanem emberfejmérető köveket is, amik viszont a vízelvezető árkokba kerülve eltömítették az átfolyókat. Ezek egyikének tisztításán dolgozott éppen Riczu András és felesége. A közelben zöldmellényes közmunkás lapátolta egy halomba a hordalékot, hogy majd a Városgazda autójával elszállítsák, amit Riczu András nem tartott valami nagy ötletnek: az összeszedett hordalékkal inkább az úttest melletti vízfolyást tömte be – elvégre nagy részét onnan mosta ki a víz. Egy közelben lakó hölgy is megmutatta, hol építettek kefnikből gátat, hogy a vizet az árokba tereljék, mert az úttesten átfolyó eső nagy része a garázsukban kötött ki. – Még jó, hogy van egy aknánk ott, így be tudtuk állítani a búvárszivattyút – mondta.

A Tölgy úton lakó Simonyi Péter szerint ez több éves probléma; ha nagyobb eső esik, vagy hirtelen indul olvadásnak a hó, mindig ez van, az út közepén medret ás magának a lezúduló víz, aminek az az oka, hogy hiába van két vízelvezető is, azok gyorsan eltömődnek, így az eső már nem tud elfolyni. Korábban tervezték ugyan, hogy megoldják a csapadékvíz-elvezetést, ki is szállították az ehhez szükséges betonelemeket, de cserélődött a terület képviselője, utódja pedig nem tartotta fontosnak ezt a kérdést – egyszer csak munkások jelentek meg, akik teherautóra rakták a betoníveket, és azóta sem változott semmi sem.

A meteorológiai szolgálat munkatársa, Makó Zoltán semmi jóval nem kecsegtet: az esős idő továbbra is okozhat bajokat, csütörtökön például egy negyven milliméternyi csapadékkal fenyegető zivatarfelhő közeledésére utaltak a radarképek. Makó Zoltán arról számolt be, hogy 13-án 24 milliméter, 14-én 34,5 milliméternyi eső esett le – míg a tavaly áprilisban összesen 7 milliméter hullott. Az elmúlt két napban annyi eső zúdult alá, amennyi átlagos években egész hónapban szokott, és még nincs vége: a hét végéig még bőven fog esni, előreláthatólag egyelőre a vasárnap tűnik csapadékmentesnek, de hétfőtől újabb frontok okozhatnak esőzéseket.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában