Helyi közélet

2010.04.14. 18:31

Jégeső, özönvíz az ország több területén

<p>Több helyen is jégeső esett Baranya megyében, de negyed óráig hullott a jég Szolnokon is szerdán délután. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán viszont az eső okozott gondot: a megáradt Komlóska-patak elmosta a település feletti ruszin parkot és utakat rongált meg.</p>

A hirtelen leesett, nagymennyiségű eső jelentős károkat okozott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán szerdán késõ délután. Köteles László, a körülbelül 300 lakosú ruszin település polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a megduzzadt Komlóska-patak elmosta a falu fölött kialakított ruszin parkot.

Az önkormányzati utak is több helyen megrongálódtak, a patak menti magánkerteket és a futballpályát szintén elöntötte a víz. A polgármester hozzátette: a faluba vezetõ egyetlen közút is megrongálódott, amirõl bejelentést tett a Magyar Közút Zrt-nél. A károk felmérése elkezdõdött, a kárelhárításhoz feltehetõen a rendelkezésre álló vis-maior alapokhoz pályáznak majd.

Baranyában jég esett szerdán délután. Székelyszabaron cseresznye nagyságú jég tett kárt a virágzó gyümölcsfákban, Drávaszabolcs körzetében ennél apróbb, daraszerû jég hullott. Pécsett borsó nagyságú jég esett. A Nefela Jégesõ-elhárítási Egyesület minden évben május 1-jétõl kezdi meg a dél-dunántúli régióban a munkáját, jelenleg éppen az egyesület meteorológiai radarjának tavaszi próbaüzeme zajlik - mondta el a Hosszúhetényi állomás ügyeletese.

Hozzátette: a radarkép alapján a déli határszélen és a határtól a Kelet-Mecsek lábáig tartó területeken lehet számítani újabb jégesõre abból a kiterjedt felhõzetbõl, amelynek néhány zivatarfelhõje 7 kilométer magasságú.

Délután négy óra után pár perccel hatalmas zápor hullott az ország másik részén, Szolnokon is. A nagy mennyiségû vízzel együtt jég is érkezett. Az esõ több mint fél órán át tartott, a borsó nagyságú jégdarabokkal érkezõ jégverés körülbelül 15 percig. A jég ellepte a járdát és az utakat, leverte a fák kisebb hajtásait.


Árvízre készülnek a Sajó és a Hernád mentén

fuggetlen | 2010.04.14 16:41

A csapadékos időjárás miatt harmadfokú, és ez eddig mért legmagasabb szintet is megközelítő árhullám alakulhat ki a Sajón és a Hernádon a hétvégén. Ha ez megtörténik, a Sajó völgyében akár húsz település is veszélybe kerülhet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában