Helyi közélet

2010.04.26. 07:58

Eredmény: "felülírta a tankönyveket"

<p>Miskolc, Budapest - Rendszerváltó pártok mentek, újak jöttek. Hazánk politikai térképe átrajzolódott.</p>

A 2010-es országgyűlési választások szinte teljesen átformálták a rendszerváltozás után kialakuló magyar pártrendszert, sok esetben felülírva a tankönyvi tételeket is, mondta az Észak-Magyarországnak Fekete Sándor politológus (Miskolci Egyetem). Mint kifejtette, a két legnagyobb rendszerváltó párt közül az SZDSZ szinte teljesen eltűnt, s az MDF-nek is kisebbfajta csoda kellene a visszatéréshez. A parlamenti erővé váló új pártok közül a Jobbikról többet sejthetünk: persze kérdés, hogy megőrzik-e radikális hangjukat az Országgyűlés falain belül is. További jogos felvetés a szélsőjobboldali alakulattal kapcsolatban, hogy képes lesz-e új tartalmi elemekkel tematizálni a mindennapokat, s meg tudja-e őrizni (esetleg növelni) meglévő támogatói bázisát.

A "sötét ló"

– Az LMP tipikus „sötét ló”, valószínűleg még a rájuk szavazók többsége is kíváncsian várja, milyen stílust, milyen hangvételt honosítanak meg a Parlamentben. Nyugat-európai példákból kiindulva figyelemfelhívó, egyéni, akár humorral is átszőtt performance-ok adhatnak sajátos színt az LMP-nek – kérdés, hogy mennyire lesznek erre a koreográfiára „vevők” a magyar társadalom tagjai. Az MSZP-nek egyetlen lehetséges útja a generációváltással kombinált megújulás, egy modern szociáldemokrácia, egy „új baloldal” felépítése. A belharcok felszínre törése, s egy esetleges pártszakadás véleményem szerint a politikai süllyesztőbe vinné az elmúlt 8 évben kormányzó pártot. A Fidesz látszólag könnyű helyzetben van, hiszen hatalmas tábor áll mögötte, mégis, a társadalom részéről tapasztalható „csodavárás” kényszerhelyzeteket is eredményezhet. Koalíciókényszerben ugyanakkor nincs a párt, ez is jelzi, hogy a ’90-es években még meglévő koalíció-mítosz (jobb a koalíciós kormányzás, mint az egypárti hatalomgyakorlás) eltűnt a magyar politikai rendszerből. A Fidesztől gyors kormányalakítást várok, s mielőbb meg kell kezdeniük a hatékony munkát, hiszen minden más forgatókönyv elapaszthatja többségüket az őszi önkormányzati választásra – fogalmazott Fekete Sándor.

Csak a párton múlik

A kétharmados többség megszerzése után a döntéshozatalban „csupán” az önmérséklet imperatívusza és a konszenzusra törekvő demokratikus szokásrendszer jelenthet akadályt a Fidesz számára. A választójogi-, az önkormányzati-, a média- és az állampolgársági törvény, továbbá a mentelmi jog kérdésének rendezése elvileg csak a párton múlik. Szintén fontos kérdés, hogy az igen széles hátországot a későbbiekben képes lesz-e megtartani a Fidesz, s ez a már említett önmérsékleten, a kisebbségbe szorult politikai erőkkel kapcsolatos magatartásán, nagyvonalúságán (vagy éppen keménységén – ld. Jobbik) is múlhat.

 Kiszelly Zoltán politológus:

A 2010-es választás sok újdonságot hozott. A Fidesz elsöprő gőzelme annak köszönhető, hogy 2002 óta egyben tudta tartani a jobboldali szavazótábort. A vele korábban azonos erejű MSZP mögül kihátrált baloldali szavazók zöme otthon maradt, vagy más pártot választott. Ez hatalmi vákuumot teremtett a baloldalon, ami alapjában rengette meg a szocialisták helyzetét. A két korábbi nagy rendszerváltó párt együttműködése későn jött, és helyi szinten nem volt harmonikus. Az MDF vesztét csak megpecsételték a botrányok és a jelöltállítás nehézségei. A rossz közbiztonság-érzetből és a rendszerváltáskori (túlzott) reményekből való ocsúdásból a Jobbik tudott legjobban profitálni. A radikális párt közel 400 ezer törzsszavazójához ugyanennyi proteszt szavazat társult, kérdés, radikális szóhasználatukkal utóbbiakat meddig sikerül megtartaniuk. Az idei szezon másik meglepetése az LMP jó szereplése volt. Sokan kizárásos alapon, vagy „jobb híján” választották ezt a pártot, amely parlamenti erőként szép kilátások elé nézhet. A nagy győztes Fidesz koalíciós kényszer nélkül tudja megvalósítani programját, így a választók négy év múlva dönthetnek arról, hogy „érdemes” volt-e ekkora politikai felhatalmazást adni egy pártszövetségnek.”

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában