Helyi közélet

2010.04.14. 13:14

Együtt megyünk, egy irányba

<p>Miskolc - Miskolc. „Együtt – egy irányba!” Ez a címe annak a magyar-szlovák együttműködési projektnek, melynek nyitó konferenciáját szerdán tartották az Európa Házban.</p>

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és az iglói ROCHUS-Rozvoj Spiša n.o. szervezet a 2008-as pályázati felhívásra nyújtott be közös pályázatot, és nyerte el a 12 millió forintos támogatást - mondta el sajtótájékoztató keretében dr. Némethi Lajos, a fejlesztési ügynökség igazgatója. Az együttműködés célja 20 szlovák és 20 magyar fiatal gazdasági és területfejlesztési szakember képzése, melyhez szükséges módszertani kézikönyv elkészült.

Együtt pályáznak

A projekt része a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Program 2007-től 2013-ig terjedő szakaszának. Ezt már dr. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke jelezte. Mint kifejtette, az együttműködés azonban nem újkeletű. 2004 és 2006 között 23 sikeres uniós pályázata volt a megyei fejlesztési ügynökségnek Kassa megyével és 3 Beszterce megyével. 2007-től pedig megyénk és Kassa megye közel 5 milliárd forintot nyert közösen 34 sikeres pályázaton. Ezek többek között turisztikai, infrastrukturális fejlesztéseket és intézmények közötti együttműködéseket tettek lehetővé. A program második fordulójának elbírálása is hamarosan megtörténik.

A szakemberképzésre irányuló program szlovák partnerének képviselője, Vladimir Klauco hangsúlyozta: közös történelmi múltja köti össze a két országot, és a nagypolitikától függetlenül szükség van a határon túli együttműködésre, barátságra.

- K. H. E. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában