Helyi közélet

2010.04.19. 20:10

Borverseny Miskolcon

<p>Miskolc - Egy édes fehér, egy száraz vörös és egy 3 puttonyos aszú viselheti a Miskolc Város Bora 2010 címet.</p>

Harmadik alkalommal rendezték meg Miskolcon a város borát kiválasztó szakmai versenyt. 2006 óta, kétévente küzdenek meg a bortermelők egymással. A szőlő és borkultúra hosszú időn keresztül jellemezte Miskolcot, illetve az ezzel kapcsolatos kereskedelem is fontos ága volt a város gazdaságának. Ezt a hagyományt és történelmi borkultúrát szeretnék a szervezők visszaállítani ezzel a  versennyel.

Az idei borversenyt a miskolci illetőségű István Nádor Borlovagrend szakmai irányításával és segítségével a hétvégén rendezte meg a miskolci önkormányzatEbben az esztendőben nem csupán két kategóriában lehetett nevezni. A szokásos vörös és fehér borkategóriák mellett, külön jelentkezhettek a borkülönlegességek is. Így díjazták a félédes, édes, száraz és félszáraz borokat is.

A zsűri az eredményeket egy százpontos skálán értékelte, a nagy arany fokozatot elérőknek minimum kilencvennégy pontot kell teljesíteniük. A versenyre csak a Bükki borvidéken, és a Tokaj – Hegyalján termesztett szőlőből készült borok nevezhettek.

Eredmények:

Miskolc Város Bora 2010, fehérbor kategóriában:

  • Sárgamuskotály, 2008, édes, (94,4 pont, Nagy Arany) Takács Pincészet, Mád

Miskolc Város Bora 2010, vörösbor kategóriában:

  • Cabernet Franc, 2009, száraz (84,1 pont, Ezüstérem) Csáter Apó Pincéje, Bogács

Miskolc Város Bora 2010, borkülönlegesség kategóriában:

  • Aszú 3 puttonyos, 2004, édes (81,6 pont, Ezüstérem) Monyók Pince, Mád

A Miskolc Város Bora címet elnyerők két teljes éven keresztül viselhetik a város bora címet és kitüntetést, valamint termelői mindaddig feltüntethetik palackjukon az elnyert címet, amíg az el nem fogy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában