Helyi közélet

2010.03.24. 15:44

Miért kell körbemenni az ügyeletre?

<p>Miskolc - Az Észak-Magyarország előfizetőjének kérdésére jártuk körül: miért kell egy ideje kerülniük a miskolci felnőtt orvosi ügyeletre igyekvőknek hétvégén.</p>

A Misek Kft. egészségügyi szolgáltatásainak szerves része a hétköznapokon, éjszaka és hétvégeken nonstop működő háziorvosi ügyelet és a hétvégi fogorvosi, szájsebészeti ügyelet. Mindez a Csabai kapui telephelyünkön történik, szoros szakmai együttműködésben a társszakmákkal – vetette előre dr. Koleszár Lajos igazgató. – A háziorvosi ügyeletre érkező beteget esetenként a sürgősségi, a fertőző- vagy a belgyógyászati intenzív ellátásra irányítják át. Ha a beteg, illetve kísérője gépkocsival érkezett, számára (számukra) is egyszerűbb így a továbbjutás, de ha szükséges (felügyeletre, kísérőre van szüksége a betegnek), kórházon belüli átszállításáról is gondoskodunk, saját szervezéssel. Ha az ügyeletet csak kórházon kívülről lehetne megközelíteni, akkor az érvényben lévő rendelkezések szerint az ügyeletre mentőt kellene hívni, hogy az a Bottyán János utcáról a beteget a Csabai kapui főbejáraton keresztül másik kórházi egységünkre átszállítsa.

Hét helyett kettő

Az elmondottak ellenére is felmerül, miért nem biztosít az intézmény egyszerre külső és belső megközelíthetőséget, mint régen. Ezt alapvetően három okkal magyarázta az igazgató. Az egyik a takarékosság, a másik a vagyonvédelem, a harmadik pedig a Bottyán János utcán élők nyugalma. Utóbbiakat ugyanis zavarta az éjszakai, hétvégi ügyeleti forgalom a külső megközelítés mellett. Azonban abban, hogy 2009 áprilisában az intézmény 7 bejárata helyett 2-re korlátozták a személy-és teherforgalmat, meghatározóbb volt a vagyonvédelem. Olyan kár származott a lopások miatt, hogy annak gátat kellett vetni. Megoldást jelenthetett volna, ha mind a 7 helyre őrt állítanak, de az a takarékosságnak mondott volna ellent, jelentette ki dr. Koleszár Lajos.

A kórház jelenlegi vezetői a kedvező tapasztalatok, illetve a szakmai indokok alapján továbbra is fenn kívánják tartani ezt a rendszert.

ÉM-SZK



Hogy jutok be a Misekbe?

A Bottyán János utcáról munkanapokon csak 05.30-17.30 óráig lehet megközelíteni az intézményt.

A Csabai kapui főportán munkaidőben csak személyforgalom biztosított, illetve hétköznapokon 17.30-05.30 óráig ellenőrzött gépkocsiforgalom történik.

Hétvégeken és munkaszüneti napokon péntek 17.30 órától az első munkanap 05.30 óráig csak itt zajlik ellenőrzött személy- és teherforgalom. Valamennyi kórházi osztály, a kórház területén lévő ügyelet, ellátóhely és laboratórium csak így közelíthető meg.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában